For andre gang er koreograf og dramatiker Jo Strømgren på plass ved Hålogaland teater - denne gang med en komedie om det typisk norske.

I stykket ”Samfunnshuset”, som har urpremiere på torsdag, møter vi en gruppe skuespillere som i et iscenesatt samfunnshus på verdensutstilling i Dubai skal presentere det norske folk gjennom diverse typisk norske tablåer.

Disse tablåene er alt fra 17.mai til dugnad og folkemøter, og i tillegg får publikum et innblikk i livet mellom tablåene.

– Det er på en måte to parallelle historier, forklarer skuespiller Marius Lien.

Sammen med Ketil Høegh, Trude Øines, Rebekka Nystabakk, Kristine Henriksen og Svein Harry S. Hauge spiller han en av skuespillerne.

Stykket er en del av markeringen av grunnlovsjubileet.

Les mer: Gjensynsglede på Festspillene.

Komedie

”Samfunnshuset” beskrives av Hålogaland teater selv som en ”sprø komedie”. Skuespiller Kristine Henriksen tror aldri hun har ledd så mye i en prøveperiode før.

– Det har vært et morsomt univers å gå inn i og disse personene som er plukket ut for å representere Norge er jo vidt forskjellige. Når man setter dem innenfor fire vegger vil det gjerne oppstå både konflikter, kjærlighet og mye rart.

– Man skulle nesten tro at karakterene var castet av en realityfyr - for de passer nødvendigvis ikke så veldig bra sammen, legger Lien til.

Les mer: Bestevenninner på samme scene.

Dans

Regissør Jo Strømgren er utdannet danser og koreograf - og bruker også dansen i denne forestillingen.

– Ha ha, vi skuespillerne har nok ikke blitt plukket ut på grunn av danseferdighetene våre, og det er heller ikke hovedfokus på dans i stykket, sier Henriksen.

– Jo synes det er gøy å jobbe med folk som nødvendigvis ikke er så god til å danse, for da får man et annet uttrykk på dansingen, supplerer Lien.

Selv forbinder skuespillerne særlig 17. mai, bunad, pølsespising og bygdefester med det typisk norske.

– Vi har med det meste i stykket, sier Lien.

– Og samfunnshuset er så viktig, særlig på mindre steder. Det er kjernepunktet, sier skuespillerne, som er fornøyde med å få jobbe med Strømgren.

– Han har en særegen måte å gjøre ting på, og vi håper han kommer tilbake til teateret, sier Lien.

Les mer: Gir ut musikk fra forestilling.

foto
Skuespillere Marius Lien og Kristine Henriksen.
foto
Skuespillere Rebekka Nystabakk og Ketil Høegh.