Om du i disse dager og månedene fremover går på biblioteket er det godt mulig at du finner skuespiller Finn Arve Sørbøe mellom bokhyllene. Her driver han nemlig sitt forarbeid til forestillingen ”Kaddeva du sa”. En forestilling som tar for seg det Sørbøe mener er verdens mest betydningsfulle oppfinnelse, språket.

– Jeg har bestandig vært fascinert av språk og synes det er artig å fabulere litt rundt hva det er. I tilegg er jeg litt svak for det som man på godt norsk kaller ”fun facts” og kuriosa. Derfor er jeg en hyppig gjest på biblioteket, ettersom informasjon fra bøker er noe jeg helt klart foretrekker, sier Sørbøe.

Les også: "Byens store gledesspreder"

Klarte ikke si nei

Kulturhussjef Erik Smith-Meyer tok kontakt med Sørbøe og spurte om ikke han hadde lyst til å skrive sin egen monologforestilling og sette den opp på Kulturhuset. Det var noe sørbøe ikke kunne si nei til .

– Jeg er veldig glad for at han spurte. Dette er noe jeg har hatt lyst til lenge, men så har jeg funnet grunner til å takke nei. Nå hadde jeg ingen gode grunner og når Kulturhuset nå legger ting til rette slik at jeg får lov til å benytte meg av deres apparat måtte jeg gjøre det, sier Sørbøe.

Les også: "Spiller komedie midt i tragedien"

Selv om Sørbøe har stått på scenen alene tidligere, blant annet i forestillingen ”Slå Berlusconi” gleder han seg til å sett opp noe helt eget.

– Det er morsomt å få mulighet til å holde i alle trådene og bestemme litt selv, sier Sørbøe.

Lærdom for publikum

Også det å lese seg opp og skrive noe helt eget er heller ikke Sørbøe fremmed for.

– Da jeg jobbet i NRK fikk jeg jo prøvd meg litt på det, både med ”Helt patent” og ”Ugler i mosen”. Det er en fin lærdom å ha med seg nå.

For selv om humor kommer til å ha en stor plass i forestillingen, håper Sørbøe at publikum skal få med seg noe litt mer.

– I tillegg til at folk skal komme og kose seg, så har jeg lyst til å sende folk hjem med noe de ikke visste fra før av, sier Sørbøe.

Med seg musikere

Foreløpig skal forestillingen spilles over tre dager fra 20. november. Med seg på laget har han musikerne Stein Medby og Tore Nedgård, likevel er Sørbøe spent på å presentere sitt eget materiale.

– Det er mildt sagt en stor utfordring, men det er egentlig veldig greit. Om det ikke funker så har jeg ingen andre å skylde på enn meg selv, sier Sørbøe.