– Dette er mitt første år på Buktafestivalen og jeg legger merke til at folk er kledd i veldig mye forskjellig. Men mange er rocka og går kledd i skinnjakke, sier Irene Kaltenborn som selv har valgt skinnjakken for anledningen.

Islender og gode sko

Den tradisjonelle ullgenseren har hun lagt igjen hjemme.

– Jeg er ikke ullgensertypen. Du ser meg sjelden i det med mindre jeg er på tur, men jeg har kort vei hjem hvis jeg trenger å kle på meg mer klær, sier 18-åringen.

Noen som derimot har kledd seg for en kjølig sommerdag i nord er gjengen på åtte som alle har tatt på seg matchende islendergensere.

– Vi har blitt trendsetterklubben under Buktafestivalen, hevder Daniel Kjeldsen når iTromsø passerer dem ved tørrfiskstasjonen med hver sin fiskebit å hånda.

Varmer godt

– Vi kjører islender, godt fottøy som tåler litt tyngde, stilfulle hatter og pipe. Og selvsagt tørrfisk, forteller gjengen med den største entusiasme.

På en gråværsdag er det ifølge de selvutnevnte trendsetterne én ting som er viktig når man skal kle seg til festival, nemlig varme.

– Det er viktig å holde varmen for å holde stemninga og trøkket oppe. Ullgenseren ser stilig ut og den varmer godt, men er det godvær ute i morra så finner du oss naken, sier Kjeldsen med en latter.

Lag på lag

For Even Kletthagen, Andrea Richardsen og Christian Vestgård er det lag på lag med klær som gjelder under Buktafestivalen.

– Jeg hadde fem lag på meg torsdag. Det skal være varmt, understreker Kletthagen.

– Men litt rocka og pønkete også, med masse kråkesølv, tilføyer Richardsen og peker på flere av ringene sine.

– Viktig å se kul ut

22-åringen forteller at de har tatt turen fra Oslo og hjem til Tromsø for å få med seg Buktafestivalen.

– Men jeg hadde ikke pakket varmt nok og måtte innom Fretex før vi kom hit. Der fant jeg denne jakken som jeg bare måtte ha. Ellers har jeg på meg slitte Lewis og sko fra Dr. Martens, sier hun.

– Det er viktig å se kul ut, men det må være funksjonelt, legger Vestgård til.

Ullgenseren styrer han imidlertid unna:

– Det er jo tross alt sommer!

Skiller seg ut

Festivalgjengerne Trude Benum og Monica Håkonsen tipser på den annen side om å ha med seg en romslig veske med noen ekstra plagg i.

– Da kan du dra opp et skjerf eller to utover kvelden. Det gjelder å holde varmen, men man må være kul og det er gøy å ha sin egen stil. Da kan man skille seg litt ut i mengden. Men vi har selvsagt ull helt innerst, avslører damene og drar fram ulltrøya fra under genseren.