Gaming og e-sport blir stadig mer populært, og det har i tillegg blitt big business med store pengepremier og betydelige sponsorater, men hvordan er egentlig tilbudet for ungdom som driver med spilling i Tromsø?

– Det er faktisk en rekke tilbud for gamerne i Tromsø, alt fra grupperom på Tvibit med spillkonsoller til store arrangementer der hele fotballbaner fylles med datamaskiner og liv, sier Magnus P. Løkholm.

Han er arrangør av Breilan, en spillfest arrangert av elevene på Breivang videregående skole. Lanet ble startet opp i koronaåret 2020 og siden den gang har det blitt arrangert fem ganger.

BREILAN: Her ser vi Breivang-elevene spille FPS-spillet Valorant under Breilan i februar i år. Foto: Sverre-Leander Sundset

Tidligere var lanet forbeholdt elevene på skolen, men i juni i år vil de åpne det opp for alle som ønsker å melde seg på.

– Breilan er et sosialt arrangement for ungdommer av ungdommer, nesten helt elevstyrt. Dette arrangementet åpner for mange muligheter relatert til gaming, men også rent sosialt, sier Løkholm.

Til informasjon: Undertegnede startet opp Breilan i 2020 sammen med ansatte Ane S. Dybdahl og Tonje Rein ved Breivang videregående skole, og har tidligere fungert som arrangør.

Inviterer til fast gamingdag hver uke

Det er ikke bare på Breivang det skapes møteplasser for gamere.

– Spillonsdag på Tvibit er et sted for ungdommer, der de får prøve nye og populære spill. Vi kjøper inn spill som kanskje ikke er så lett for andre å kjøpe inn. Spesielt når spillene koster flere hundre kroner. VR er noe vi også tilbyr som kanskje også mange ikke har mulighet til å prøve hjemme, sier Ismet Bachtiar, som er leder for kreativ teknologi på Tvibit.

Tilbudet er gratis og drop-in-basert.

VR-GAMING: Tvibits spillansvarlige, Ismet Bachtiar, her avbildet under Kulturnatta, da barn og unge fikk låne VR-briller. Foto: Lena Verås Eriksen

Bachtiar sier at de har ulike temaer for spilldagene, så tilbudet er variert. I tillegg arrangerer de «Fight Night, hvor det konkurreres i «melee»-spill som Smash Bros.

– Tilbakemeldingen vi har fått fra ungdommene som besøker oss er at de føler seg trygg og at de har fått mange nye venner med samme interesse, forteller Bachtiar og fortsetter:

– Spillonsdagen er også en inngang til andre aktiviteter ved Tvibit, som for eksempel får spilldesignworkshop, der ungdommene får lage sine egen spill.

TUIL satser på e-sport

Et annet alternativ til det ukentlige spillmøtet, er TUILs e-sport-senter på TUIL Arena i Tromsdalen.

Der har de også åpent for drop-in for alle hver onsdag mellom klokken 13.00 og 19.00. Senteret har 12 datamaskiner, fire Playstation 4-konsoller og to Nintendo Switch-konsoller.

Her koster det imidlertid 100 kroner for å delta, men til gjengjeld får man oppholde seg der fra åpning til de stenger.

– Vi er opptatt av å samle mest mulig aktivitet under samme tak, og i TUIL Arena begynner vi nå få bra mange aktiviteter. Vi ønsker å være en pioner som tør å satse, sier leder for TUIL e-sport, Brynjar Julius Johansen.

E-SPORT-LEDER: Brynjar Julius Johansen leder TUILs spillsatsing ved TUIL Arena. Foto: iTromsø

Han forteller at de også har klasserom for videregåendeelever som tar e-sport som valgfag på skolen.

– De er her hver tirsdag og torsdag for å trene. Vi har også hatt egne lag innen CS: GO og Fifa, men sesongen er slutt og folk slutter å spille, så vi er på utkikk etter nye talenter. Sånn sett er spillonsdagene fine, for vi får vist hva vi har å tilby, sier Johansen.

Byens største lanfest

I en årrekke var TromsøLAN den største spillfesten i Tromsø. Arrangementet ble startet i 1998, og ble arrangert hvert år fram til 2018. Da tok TGEX, aka Tromsø Gaming Experience, over den årlige datasamlingen.

De arrangerte lan i 2018 og 2019, men på grunn av koronapandemien ble 2020 og 2021-lanene utsatt. I år var det imidlertid duket for fest i mars, og planleggingen av neste års lan er allerede i gang.

Her ser vi et bilde fra TGEX, mens lanet fremdeles holdt til i Tromsøhallen. Foto: Trond Tomassen

Teknisk sjef i TGEX, Simen Fjellstad, forteller at de har gått litt bort fra konkurranseaspektet som var rådende tidligere, og heller fokuserer på spillkulturen som helhet.

– Men vi kjører ennå konkurranser. Denne generasjonen med 13- og 14-åringer har aldri vært på lan før, så det vi fikk høre av dem i år var at TGEX var kjempegøy, sier han til iTromsø.

Ifølge Fjellstad er det utfordrende å nå ut til ungdommene, siden ting har endret seg kjapt i løpet av pandemiårene.

– Alt befinner seg på nye kanaler siden sist vi arrangerte TGEX. Vi måtte ta i bruk nye virkemidler, som TikTok og Snapchat for å få ordet ut, sier han og ler.

– Mange fordeler med å spille

Psykolog og professor Willy-Tore Mørch forteller at det tidligere var sett ned på å spille dataspill, men at dette har endret seg mye i løpet av de siste 15 årene.

– Spilling kan være både positivt og negativt, men mange spill kan brukes til læring, både for unge og voksne. Generelt er det mange fordeler med å spille, spesielt for innadvendte barn er det en fin mulighet å etablere vennskap på nett, sier han.

– MANGE FORDELER: Psykolog Willy-Tore Mørch sier at det er mange fordeler med gaming, særlig for innadvendte barn. Foto: Frank Lande

Han har følgende råd til foresatte:

– Følg med på hva barnet spiller, og snakk med barnet om hva som skjer på nett.