Men programmet er fyldig og favner vidt. Ny norsk dramatikk fra Arne Lygre, en amerikansk monolog med Guri Johnson på scenen, den psykologiske thrilleren «Døden og piken», monologen «Konflikten» som tar utgangspunkt i situasjonen i Midtøsten, og juleforestillinga «Virginia og julenissen» med skuespillere fra Lille Hålogaland Teater. Det er noe av det publikum kan se fram til.

Og selvsagt må vi ikke glemme det som mange ser fram til lengsel og fuktig blikk; musikalen «I blanke messingen» med blant andre Finn Arve Sørbøe og Jardar Johansen som strippere.

Flettes sammen

– Ibsen var stor i sin tid. Han skapte debatt og satte dagsorden gjennom sine skuespill, og han er fortsatt kontroversiell i deler av verden. Jeg er ikke i tvil; Ibsen er den største, og derfor blir han høstens første, sa teatersjef Nina Wester da hun presenterte høstprogrammet på sitt teater.

– Ja, det var ikke noen slinger med Ibsen. Det han skrev var så stringent – selv om våre liv slettes ikke er det. Derfor vil jeg prøve å gjøre ham litt mer skranglete, sier regissør Anders T. Andersen som kommer tilbake til HT etter den store suksessen han hadde med «Hvem er redd for Virginia Wolf» i vinter.

Belyse hverandre

Med «Lille Eyolf» og «Fruen fra havet» blir det et møte med det brennende begjæret, den besvarte og ubesvarte kjærligheten, sydende begjær og lengselen om et annet sted som knytter sammen de to stykkene. Ved å presentere dem sammen, er tanken at det skal få oss til å se dem i et nytt lys – at stykkene skal belyse hverandre.

Instruktør Anders T. Andersen lover oss gjenkjennelse og at han skal lede et 14 skuespillere stort ensemble fram til en fullstendig ny opplevelse for publikum.

Blant skuespillerne finner vi kjente navn som Silje Storstein, Ketil Høegh, Kristian Fr. Figenschow, Kristine Henriksen, Trond Peter Stamsø Munch, Marius Lien, Rebekka Nystabakk, Torstein Bjørklund og Guri Johnson.

Samtidsdramatikk

Etter et dobbeltmøte med dramatikken til vår største historiske dramatikere, følger Hålogaland Teater opp med å presentere for første gang i landsdelen en av våre største samtidsdramatikere.

I «Dager under» tar Arne Lygre (f. 1968) publikum med til et tomt hus. Husets eier tar personer som ser ensomme og fortapte ut med til huset og holder dem fanget. Etter hvert oppstår det bindinger mellom fanger og kidnapper. Når de gode hensiktene får gale konsekvenser, blir det skummelt og nervepirrende.

Samarbeid

– Jeg er forfatter. Når jeg gir fra meg et teatermanus, så har jeg ikke lenger noen kontroll med hva som skjer med det videre. Da er det opp til andre å skape de magiske øyeblikkene på teatret. Dette stykket er satt opp fem ganger tidligere. Alle oppsetningene blir forskjellige. Dette er noe av det som gjør det spennende å være dramatiker, sier bergenseren Lygre.

Produksjonen av «Dager under» er et samarbeid mellom Hålogaland Teater, Ferske Scener og det samiske nasjonalteatret Beaivvás. Kristin Bjørn fra Ferske Scener har regien, og på scenen vil publikum oppleve skuespillere fra alle tre institusjonene.

Arne Lygre er en av våre mest spilte samtidsdramatikere, også internasjonalt. Nå skal for første gang et av hans stykker spilles i Nord-Norge. Her er Lygre sammen med Kristin Bjørn som har regien på «Dager under» og teatersjef Haukur J. Gunnarsson fra Beaivvás. Foto: Helge Matland