– Det er velkjent at de fleste krangler mellom ektefeller bunner i uenighet om hvem som gjør mest husarbeid, og slik er det også hos oss. Nå ser vi nyvinningen fra årets fotball-VM og innfører videodømming hjemme for å legge kranglinga død, sier tromsømann Odd Stefansen.

Kranglet om støvsuging

I årets fotball-VM i Russland er det innført videodømming for første gang, noe som gir dommeren mulighet til å se visse situasjoner i reprise på en videoskjerm. Stefansen ser nytten både på fotballbanen, og på hjemmebanen.

- På lørdag ville jeg se Frankrike spille mot Australia, men kona mente at det var min tur til å støvsuge. Jeg var helt uenig. Riktignok var det hun som støvsugde forrige lørdag, men jeg tok to lørdager på rad før det igjen.

– Er du helt sikker på det?

– Nei, og det er nettopp dét som er poenget. Hadde vi begynt med videodømming for lenge siden så kunne vi ha sett det i reprise nå og lagt saken død i stedet for å krangle bort en god fotballkamp. Dét skal aldri skje igjen, sier Stefansen, som satte opp Go Pro-kameraet sitt før han støvsugde stua.

Videodømming i kantina

Stefansen tok ideen fra jobben, hvor tillitsvalgt og daglig leder i bedriften allerede et par dager før VM tok initiativ til å innføre videodømming i kantina. Daglig leder Stine Pettersen er fornøyd med nyvinningen:

– Vi har fått et par avviksmeldinger fra tillitsvalgt om upassende oppførsel i lunsjen, men det er ikke alltid jeg er til stede og får med meg hva som blir sagt. Ofte blir det derfor oppvaskmøter i etterkant, hvor partene er uenige om hva som skjedde. Med videodømming vil vi være mye bedre rigget for å ta en god avgjørelse.

– Er det dårlig arbeidsmiljø hos dere siden dere må ty til videoovervåking av ansatte i lunsjen?

– Nei, det vil jeg ikke si, men vi har én person som ofte er litt offside med enkelte kommentarer. Er det gult kort eller rødt kort, eller kanskje bare ei lett krenkbar ungt kvinnemenneske som nettopp har begynt her og ikke skjønner seg på arbeidskulturen? Det vil vi nå kunne vurdere, svarer Pettersen.

Metoo kunne vært unngått

Mange ser seg nå i bakspeilet, og skjønner at både Giske-saken og mange andre Metoo-saker kunne ha vært unngått om man bare hadde innført videodømming også i det politiske liv. Giske-ekspert Tord Stiansen mener at Giske burde ha gått med Go Pro-kamera på hodet til enhver tid.

– Vi ville da ha kunnet gi rødt kort for hands, forhindret holding i feltet og blåst offside på upassende baller som blir spilt inn i bakrommet, sier Stiansen.

FrP-ekspert ser også for seg at videodømming vil være helt perfekt for partiet hvor toppledelsen ofte glemmer ting som har skjedd.

– Partimedlemmene sliter særlig med å huske ubehagelige hendelser, jo mer alvorlige de er jo oftere havner de i glemmeboka. Videodømming kan bli et nyttig verktøy for å avhjelpe partiorganisasjonens kollektive hukommelsessvikt, sier FrP-eksperten, som ble mobba mye for navnet sitt i oppveksten, og derfor har glemt hva han heter.