Etter å ha fått sett Solveig Melkeraaens «Tungeskjærerne», fikk over 130 femteklassinger fra Tromsø møte personen bak hovedkarakteren i filmen, Tobias Evensen. Skoleelevene fikk opplæring i det som er sentralt i filmen, nemlig tungeskjæring.

– Det var litt vanskelig, men jeg fikk til etter hvert, sier Kristina Lindrupsen (10), som fikk prøve seg sammen med en klassekamerat.

– Det var ikke så vanskelig. Farfaren min har lært meg det tidligere, sier Jacob Sandnes (10).

Vil lære byfolk

Hovedpersonen selv har nå fått sett filmen og er veldig fornøyd med resultatet. Selv om det var irriterende å ha et kamera på slep, er han nå fornøyd med at han får spre tungeskjære-gleden.

– Jeg håper noen ender opp som tungeskjærer. Det er jo så lett, men de er byfolk, så der har vi kanskje et problem, sier den sjarmerende Tobias Evensen, som fikk med seg regissør Solveig Melkeraaen til å skjære.

– Jeg er kjempeflink. Det sitter i fingrene når du først har lært det, sier regissøren.

Viktig å lære videre

Selv var hun meget fornøyd med oppmøtet i Tromsø og er sikker på at noen av dem ender opp på kaia i fremtiden.

– Tungeskjæring er den viktigste rekrutteringsarenaen når det kommer til å skape nye fiskere. Det er her man blir introdusert til fiskerikulturen.

Høyt og lavt

Gjengen bak filmen hadde en hel kasse med torskehoder, slik at femteklassingene fikk ekte vare. Faren til Evensen, Kay-Freddy Evensen, mener det er viktig at barn får prøvd seg på tungeskjæring, samt lære om hvor maten kommer fra.

– Jeg håper at det kan ha to forskjellige effekter. Det ene er næring og rekruttering, det andre er det kulturelle aspektet som er å ivareta kystkulturen, sier Kay-Freddy Evensen.

Han forteller at sønnen har tatt premièrenervene med knusende ro.

– Det er morsomt. Jeg hadde aldri sett for meg at han skulle bli den fremste ambassadøren for tungeskjæring.

– Han har vært veldig høyt og lavt siden vi kom hit.