– Jeg liker at dere er et lavterskeltilbud, og favner om alle. Og så har dere jo et fantastisk navn, sier Gunnar Wilhelmsen idet han gliser mot teatergruppa Borte Vækk.

Mandag delte Tromsø kommune ut sitt årlige kulturstipend til ungdom under 20 år. Borte Vækk fikk 25.000 kroner på konto, og ordføreren kjenner allerede godt til gjengens innsats for unge kulturinteresserte i byen.

– Jeg traff deg, Leander, på Frivillighetskonferansen – hvor du tok ordet flere ganger. Og jeg ser utfordringa deres med øvingslokaler, og hvordan man skal bruke scenene, sier Wilhelmsen – og innrømmer at han har rotet seg litt bort fra rådgivernes’ manus.

For aldersgruppa 13 til 23

Borte Vækk startet opp i 2020, og har for øyeblikket 11 medlemmer.

– Vi er en fri teatergruppe for ungdom mellom 13 og 23, sier Sunniva Stenvaag Lægdene – som kaller teater for «en lidenskap».

Sunniva Stenvaag Lægdene og Sam Rødseth Bang Hansson har holdt på med teater siden 8. klasse, og har mye rutine fra en rekke forestillinger. Borte Vækk-leder Leander Kjørsvik har stått på scene i over 10 år, men teatergruppa har ingen kompetansekrav til nye medlemmer. Og medlemskapet er gratis.

Borte Vækk-lederen forklarer at teatergruppa jobber prosjektbasert.

– Hver høst tar vi opp nye medlemmer. Så starter vi jobben mot ny forestilling på våren. Fokuset vårt er på å utvikle individuelle skuespillere, men også sette sammen grupper som jobber godt sammen, sier Kjørsvik.

Setter opp krimkomedie i bolighus

Krimkomedien «Mord over en lav sko» er ett av to prosjekter Borte Vækk jobber med nå.

– Knut Nærum har i utgangspunktet skrevet stykket for et vanlig sceneoppsett, men vi har valgt å sette stykket opp i et bolighus, sier Kjørsvik.

– Tanken er at publikum skal flytte seg sammen med skuespillerne, fra rom til rom, forklarer Sam Rødseth Bang Hansson.

Hva pengene brukes til, er hundre prosent opp til mottakerne.

– Pengene vil nok gå til produksjonskostnader på forestillingene. Det innebærer alt fra leie av lokaler til kostymer, rekvisitter og markedsføring, sier Borte Vækk-lederen.

– Ordfører, dere har ikke vurdert å øke summen på 25.000 – slik at mottakerne får utrettet mer for stipendet de mottar?

– Jeg kan ikke love at akkurat denne summen øker, men at kommunens kulturbudsjett vil øke – dét kan jeg love. Kultur er blant de aller viktigste tingene som gjøres innen forbyggende arbeid i Tromsø kommune, sier Gunnar Wilhelmsen.

Juryen: – Positivt lavterskeltilbud

Juryen har satt som et premiss at stipendmottakerne bør være inspirerende for andre, og slik skape ringvirkninger. Evnen til å være nyskapende og kreativ vektlegges også, samt at ungdommene har vært aktiv lengre enn kun i 2022. Ungdommer kan ikke søke på stipendet, men er avhengig av å bli foreslått av jurymedlemmer eller eksterne.

Sif Vik, som er utviklings- og prosjektleder på Tvibit, har vært sekretær for en jury som ellers har bestått av Rebekka Brox Liabø (Snakk for dæ sjøl), Tiina Portti (Tvibit), Espen Nomedal (Filmveksthuset) og Ine Nielsen Kvarsnes (Tromsø ungdomsråd).

– Borte Vækk var på raderen vår også i fjor, og dette er åpenbart ingen døgnflue, sier Vik.

Deres begrunnelse for tildelingen er som følger:

«Juryen valgte å legge vekt på en gruppe unge mennesker som er kreative, har stort pågangsmot og engasjement, og som er gode forbilder for andre. Borte Vækk er en fri selvstendig teatergruppe for ungdom i Tromsø som startet opp i 2020, og produserte sin første forestilling «NÅ» vinteren/våren 2021. Gruppen har vært aktiv gjennom hele pandemien og arbeider nå med forestillingen «Mord over en lav sko». Juryen ser det også som meget positivt at Borte Vækk har et stort fokus på å være et lavterskel-tilbud for all ungdom i Tromsø og stiller derfor ingen krav til talent eller tidligere erfaring for å bli medlem i gruppa, og det er gratis å bli medlem.»