María (Noomi Rapace) og Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) er sauebønder og bor avsidesliggende til på Island. De er sterkt tynget i sorg etter tapet av deres lille datter. Men en dag føder ei av deres søyer et lam som ikke er som andre lam. Det nyfødte dyret har nemlig sauehode og menneskekropp.

Paret tar «lammemennesket» til seg, døper henne Ada, som var navnet på deres datter. De henter fram sprinkelsengen og lar henne få ligge på deres soverom. Sakte vender lykken tilbake.

Horror?

Filmen er kategorisert som horror. Men foruten et lett gisp da man for første gang får se Ada i helfigur, er det ikke horror i skummel forstand. Og selv om latteren sitter løst ved flere komplett surrealistiske scener, så er det heller ingen komedie. Så hva er det da? Den Gode Hyrde må vite.

Islandsk film slår ofte veldig godt an blant TIFF-publikummerne, da Island og Nord-Norge har mye til felles: Storslått og dramatisk natur, ofte store avstander mellom bosettinger og et røft klima. Men det som triller ut av søyens livmor i denne filmen, er det nok ingen her hjemme på berget som kan nikke gjenkjennende til.

Deler publikum i to

Det sies i omtalen at «Lamb» er bygget på gammel islandsk folklore. Det får så være. Den er like fullt usedvanlig sær, og vil definitivt dele publikum i to: De som lar seg underholde, og de som... eh … ikke vil la seg underholde. For dette ligner ingenting man har sett før. «Bojack Horseman» er halvt hest og halvt menneske, men det er animasjon. «Elefantmannen» var en kraftig vanskapt mann. Men halvt sau og halvt menneske?! Att på til i søt barneform?! Den varianten var nok islendingene først ute med på film.

Produksjonsselskapet A24 har flere til dels sære filmer på repertoaret. Flere av dem også godt kjente: «The Green Knight», «The Lighthouse», som for øvrig delte TIFF-publikummet i to under festivalen i 2020, min personlige favoritt «Midsommar» samt «Red Rocket» og «Souvenir Part II» som begge er blant årets TIFF-filmer.

Liker du uvanlige filmer man ikke aner hvor tar veien, er «Lamb» et sikkert valg. Men kanskje du bør unngå å se den på tacofredag med resten av familien.