Tidlig i april vedtok formannskapet å forby salg av heliumballonger på 17. mai. Forslaget kom med bakgrunn i den siste tidens debatt om at ballongene forsøpler naturen. Jarle Heitmann (Ap) var overbevist om at et forbud var det eneste riktige å gjøre:

– Jeg har fått veldig klare tilbakemeldinger fra folk om at dette var et forbud som de ønsket. Datteren min ble først lei seg da hun hørte om planene, men etter å ha hatt en alvorsprat med henne hvor jeg forklarte bakgrunnen til forbudet, var også hun med på laget, sa han.

De to heliumballongselgerne som har kontrollert markedet i Tromsø ble også først lei seg da de hørte om forbudet. Så ble de forbanna.

Virksomhetsoverdragelse var ikke nok

Politikerne hadde tatt høyde for at det ville bli utfordrende for selgerne når et politisk vedtak tok fra dem deres eneste inntektskilde. Klok av regjeringens skade i luftambulansesaken, hadde lokalpolitikerne sørget for virksomhetsoverdragelse til den nye operasjonen helikumballongselgerne skulle begi seg inn i, nemlig salg av heliumvafler.

- Vaflene inneholder ikke så mye helium at de kan fly ut av hendene på barna, men nok til at man får den komiske lyse stemmen når man spiser en vaffel, sa den ene tidligere heliumsballongselgeren til Trompetnytt en drøy uke før nasjonaldagen.

Virksomhetsoverdragelsen sørget blant annet for at heliumballongselgerne beholdt den samme turnusordningen som de har hatt, noe også luftambulansepilotene fikk. Mens luftambulansepilotenes turnus er 7-7-7-14, altså, 7 dager på, 7 dager av, 7 dager på og så 14 dager av, så har heliumballongselgerne hatt turnusen 1-364, altså 1 dag på (17. mai) og 364 dager av, bortsett fra i skuddår, hvor det da har vært 1 dag på og 365 dager av.

- For at både turnus og lønn skulle beholdes i den nye ordningen måtte prisen per vaffel settes til 1600 kroner. Noen vil kanskje si at det er dyrt, men dette er prisen Nord-Norge må betale for et godt tjenestetilbud, sa selgeren, som var optimistisk før den store dagen.

Det skulle imidlertid vise seg at denne prisen var for høy. Etter nesten fire timer uten ett eneste salg var frustrasjonen nådd et bristepunkt hos de to selgerne, og da Heitmann tilfeldigvis gikk forbi, brøt helvete løs.

Opprørspolitiet tok kontroll

17. mai-feiringen hadde gått fredelig for seg fram til like etter klokka 15, men da de to selgerne så Heitmann gå forbi boden begynte de å kaste stein og heliumvafler på Heitmann. Heliumpolitikeren og hans familie kom heldigvis uskadd fra angrepet, og søkte tilflukt på rådhuset. Situasjonen eskalerte fort til matkrig hvor både vaffelrøre og ferdig stekte vafler ble kastet. De bunadskledde vitnene var i sjokk. Opprørspolitiet ankom gatene kort tid etter, men det tok over en time før de klarte å slå ned opptøyene. Operasjonsleder i politiet melder på Twitter at selgerne vil bli avhørt i løpet av kvelden og at det opprettes sak.

- Vil avhørene bli gjennomført med heliumstemme?

- Det er en vurdering avhørsekspertene vil gjøre, men jeg kan bekrefte at vi har konfiskert alle de usolgte heliumvaflene fra åstedet, piper det fra operasjonsleder Lennart Steffensen.