For fem dager siden annonserte Jardar Johansen at han og kollega Kåre Bjørnar Olsen arrangerer en solidaritetskonsert til innsamling for Ukraina førstkommende søndag i Ishavskatedralen. Blant dem som skal spille er Anneli Drecker, Lars Bremnes og medlemmer av Violet Road.

Mange dager før konserten, har de allerede samlet inn 1,3 millioner kroner.

– Det er helt hinsides, helt sykt. Det blir jo feil å si at man føler seg euforisk, for det er krig og død og flyktninger i Europa, men det viser jo at man kan være med å gjøre en forskjell, sier initiativtaker og artist Jardar Johansen.

Troms kraft donerer en million kroner

I går kunne Johansen fortelle til iTromsø at billettene til søndagens veldedighetskonsert for Ukraina er utsolgt, men at pengene har allerede begynt å rulle inn og nå var oppe i 130.000 kroner. Men i dag begynte pengene for alvor å få fart på seg.

– Konserten har økt fra å være en liten lokal konsert i Tromsdalen, til snart å bli en internasjonal innsamlingsaksjon, sier Johansen.

Den første telefonen han fikk i dag var fra American Seafood i Danmark som hadde lest om den russiske fiskeren som donerte 5.000 kroner til Ukraina, penger som ble gitt videre til den forestående innsamlingskonserten.

– De syntes det var så fantastisk at de gjerne ville bidra med 10.000 euro. Så da var det bare å finne fram Iban og Swift og sørge for at pengene kom inn, sier Johansen.

Og så kom telefonen fra Troms Kraft.

– De mente konserten som skal holdes i Tromsdalen var et så magisk initiativ, og likte så godt budskapet, at de bestemte seg for å donere en millioner kroner. Det er helt vilt, så spenstig, og utrolig inspirerende.

Viktig signal

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Troms kraft, Stein-Gunnar Bondevik, forteller at dette er helt ekstraordinært.

– Det er mange kraftselskap i Nord-Norge som har bestemt seg for å være med å bidra i den humanitære aksjonen vi ser nå, og det er jeg stolt av. For oss ble det naturlig å støtte et lokalt initiativ, og valget landet på konserten i Ishavskatedralen, sier han.

– Det er viktig å sende ut et signal om at Europa står sammen om denne krisen, legger han til.

Har følt seg maktesløs

Johansen og Olsen fleipet i begynnelsesfasen av prosjektet at det hårete målet var å få inn en million kroner. De hadde aldri trodd at det ville bli en realitet.

– Hva gjør dette med deg følelsesmessig?

– Jeg blir tatt med på en tur når jeg ser fedre komme til grensa med kone og barn, og vender tilbake for å slåss for landet sitt. Jeg vet ikke hva det er, men det er det som var og er triggerpunktet mitt. Da er det godt å kunne gjøre noe, sier Johansen.

Han forteller at det var nettopp å skape et samlingspunkt hvor folk kunne være med å bidra, som drev ideen. Dette viser tydelig at det er mange som ønsker å vise sin støtte.

– Jeg har jo barn fra fem år og opp til 24 år, en som ville kriget for landet, og flere som hadde vært drevet på flukt, og det har fått meg til å føle meg så maktesløs. Det tror jeg mange føler. Det er derfor det er viktig å skape noe hvor folk kan få lov til å gi, sier Johansen og legger til:

– Det er så viktig at vi engasjerer oss slik at krigen ikke går inn i glemmeboka om noen uker. Vi kan ikke bli grå, sier Johansen.