«Bernstein & Bates» har Nordnorsk Symfoniorkester satt som tittel på konserten som vil presentere et tverrsnitt av musikken til Leonard Bernstein (1918–1990) sammen med en nyskrevet konsert for bassklarinett og orkester av den engelske komponisten og pianisten Django Bates. Begge komponistene har henta impulser til sin musikk fra blant anna jazz.

– Jeg ble flaska opp med jazz. Foreldrene mine hørte mye jazz, ikke minst Charlie Parker. Jazz er blitt en del av mitt musikalske instinkt. Jeg kan ikke slippe unna jazzen, selv om jeg ville, forteller Django Bates som er i Tromsø for å følge innstudering og urframføring av sitt nye verk.

Det melodiøse

Django Bates gjorde seg bemerket på 1980- og 90-tallet gjennom grupper som Loose Tubes, Delightful Precipice, the Powder Room Collapse Orchestra, og ikke minst jazzsirkuset Circus Umbilicus.

Han forteller at framfor alt er det be-bopen han lar seg inspirere av – det melodiøse og livligheten i denne jazzretninga.

– Når det gjelder melodi, så tenker jeg litt i samme retning selv om jeg lar musikken min bli påvirka av mye forskjellig – slik Stravinskij eller Frank Zappa, spesielt i sine orkesterverk, også gjorde det, sier han.

Stort øyeblikk

– Jeg var til stede da orkesteret gjorde sin første gjennomspilling av verket onsdag, og det var et stort øyeblikk å oppleve for første gang at de svarte prikkene på et papir ble til musikk, forteller Django Bates.

– Men det kan også være et vanskelig øyeblikk, kommenterer dirigent Christian Lindberg.

– Jeg husker da jeg fikk framført mitt første verk og innså at orkesteret kan ikke spille hva jeg tenker, legger han til.

Chili på kokt torsk

– Verket er krevende, men morsomt å spille. Det har noen teatralske øyeblikk som litt chili på kokt torsk, sier solisten Håvard Lund som har fått verket skrevet spesielt for seg.

Bestillinga av verket er gjort i fellesskap av Kultur i Troms og Noso, og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge er også med i samarbeidet om konserten som gjentas i Bodø med litt færre verk av Bernstein på programmet.

foto
LINDBERG: Dirigent Christian Lindberg jobber med orkesteret under en prøve foran åpningskonserten.