Det er 32 år siden sist hun spilte ”Mamma Heks”: Forestillingen som den gang ble en stor suksess. 200 ganger fremførte Maryon Eilertsen stykket, over hele landet.

– Jeg har forandret meg mye på denne tida. Men det er veldig mye av teksten som ligger i ryggmargen den dag i dag. ”Mamma Heks” er ei forestilling som aldri har forlatt meg, sier Eilertsen.

Hun er nå inne i den siste travle perioden før premiere. Første gang stykket ble satt opp hadde de åtte ukers prøvetid, denne gang fem. Så det går travelt for seg.

Ny monolog

Noen endringer har blitt gjort. I det originale stykke fremførte Eilertsen fem monologer. Tre av dem er nå trukket fra, og én ny er lagt til.

– Jeg har jo som sagt blitt eldre, og noe passer ikke helt lenger: jeg er for gammel til å spille småbarnsmor, sier Eilertsen.

Men stykkets nye monolog lover både fart og spenning.

– Monologen heter ”Ei ensom kvinne” – og er helt spinnvill. Hun er ensom, ja, men det er mange som jakter på henne.

Eilertsen kan ikke røpe så mye. Men litt, for å farge på fantasien:

– Se for deg en italiensk smal gate. Den ensomme kvinnen står i vinduet, og i vinduet rett over ser hun plutselig ei dame hun aldri har sett før. Det blir starten på en helt forrykende fortelling.

Siden sist har hun fått ny instruktør, som også gir nye perspektiver og tanker. Det er spennende, og utfordrende.

– Det var fantastisk å jobbe under Ola Moen. Han har dessverre gått bort, men Frode Rasmussen og jeg har også jobbet sammen og med hverandre i lang tid, sier Eilertsen.

Jubileum

Hun har siden hun var liten visst at skuespiller, det skulle hun bli. Etter et steg innom psykologistudiet i Bergen i 1968, førte ett møte med teateret henne til opptak på teaterhøyskolen i 1970: Noe hun klarte på første forsøk.

-Siden har det vært strevsomt og flott. Hardt, og alt. Det å være skuespiller er ingen dans på roser, det er fryktelig mye arbeid, sier Eilertsen.

Som enslig mor og turnerende skuespiller har det til tider vært mye å koordinere for å få brikkene til å falle på plass. Men det har gått bra.

– Det å få lov til å jobbe på Hålogaland Teater har vært en stor gave. Jeg har vært ansatt på HT siden 1977. Med unntak av to permisjoner, én gang som frilanser i Oslo, og i en treårsperiode som teatersjef for Haugesund teater, har HT vært stedet.

Og nå, snart premièreklar med ”Mamma Heks”, 32 år etter forrige oppsetning.

– Nå er det ikke så mange dager igjen til premièren, men vi kjører på.

foto
TILBAKE: Det er nå over 30 år siden Maryon Eilertsen sist spilte ”Mamma Heks”. Foto: Lars Marius Matre / iTromso