Nå blir det ekstraforestillinger og rundreise på Finn Arve Sørbøe.

Han har nettopp vist fram det han har skrevet til nå for fire kollegaer. Applausen var spredt, men komiker og TV-personlighet, Finn Arve Sørbøe, føler seg sikker på at folk vil ta godt imot stykket ”Kaddeva æ sa” som i all hovedsak tar for seg språk rundt om i verden.

– Det skal være om språkets mange morsomme fakta, eller fun facts, som det heter, sier Sørbøe som allerede er i full gang med å diskutere utvaskingen av det norske språk og ikke minst slengordene han hadde da han var ung.

– Ur fet og fette bra var ganske populært, sier han.

Ekstraforestillinger

Og annonseringen om at Sørbøe skal ha et one-man-show har blitt godt mottatt hos tromsøpublikummet. Tre forestillinger, altså over 1.800 billetter, er revet bort. Forestillingen har premiere 20. november og rett etter tre kjappe forestillinger skal komikeren videre til Narvik, Harstad, Finnsnes, Bodø og Sortland.

– Interessen har vært såpass intens at vi har sett oss nødt til å sette opp tre ekstraforestillinger, sier Erik Smith-Meyer, som var den som spurte Finn Arve om han ville sette opp en enmannsforestilling. ”Kaddeva du sa sa du?” skal Finn Arve ha sagt og dermed ble det slikt.

Ultimate utfordringen

– At folk er så interessert er jo fantastisk hyggelig. Det gir en slags trygghet at man vet at det er full sal, sier Sørbøe som tok utfordringen å skrive sitt eget stykke, der han selv skal være alene på scenen.

– Det er jo den ultimate utfordringen. Da jeg ble spurt kjente jeg at jeg hadde utrolig lyst, men samtidig gruet jeg meg litt, sier Sørbøe som ikke bare blir å stå rett opp og ned på scenen.

– Det blir litt synging og dansing også. Ikke for at jeg kan, men for at stykket handler om menneskenes kommunikasjonsmetoder gjennom tidene. Det tar for seg litt fra språkets spede begynnelse og helt fram til dagens sosiale medier, sier komikeren.

Heavy metal

Og i sangen får han hjelp av musikerne Tore Nedgård og Stein Medby. For når Finn Arve skal tyde og fremheve tekstene i sjangrene Heavy Metal og Opera, kan det være greit å ha noen å lene seg på.

– Det er jo umulig å høre hva en metall-vokalist eller en operasanger egentlig synger. Dette har jeg nå avdekket og vil presentere.

Og det er ikke bare det man kan få ut av forestillingen. Finn Arve vil nemlig presentere det kuriøse med verdensspråket, og ikke minst i dialekten til oss nordlendinger.

– Vi i nord har jo det mest interessante språket i hele verden. Det synes i alle fall jeg, så får andre mene noe annet. Når folk går hjem håper jeg jo at de har lært noe, sier Sørbøe.

– Blir dette litt som ”oversetteren” i "Den Fordømte nordlendingen?”

– Den sketsjen hadde passet perfekt inn i stykket, men den er dessverre allerede skrevet.

foto
Finn Arve Sørebøe har fortsatt litt igjen å skrive på forestillingen ”Kaddeva æ sa”, men publikum har allerede revet bort 1.800 billetter. Nå settes det opp ekstraforestillinger slik at alle får muligheten til å lære om språk i komikerens stand up-show. Foto: Ronald Johansen