Den 5. april 2004 litt før klokken 08 tok tungt bevæpnede ranere seg inn i en tellesentral tilhørende Norsk Kontantservice i Stavanger. Det svært profesjonelt planlagte ranet var beregnet å ta kun åtte minutter. Likevel møtte de totalt 11 ranerne uventede problemer. En vindusrute som det tok slegge, rambukk og 113 skudd avfyrt med automatgevær for å knuse førte til at ranet ble såpass forsinket at det resulterte i en skuddveksling med politiet.

Skuddvekslingen involverte, i tillegg til ranerne samt et politi i mindretall, flere tilfeldige forbipasserende. Resultatet var at ranerne kom seg unna med 57,4 millioner og at politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i tjeneste. Den senere etterforskningen endte med pågripelsen og domfellelsen av totalt 13 personer.

Klaustrofobisk spenning

Regissør Erik Skjoldbjærg («Insomnia», «Prozac Nation») har sammen med manusforfatter Christopher Grøndahl skapt en svært sterk film. En film som befinner seg i grenseland mellom fiksjon og virkelighet, og oppleves deretter.

Skjoldbjærg følger hendelsene kronologisk fra klokken 03.00 om morgenen og fram til etter at ranerne har forlatt åstedet.

Vi får se situasjonen skildret fra både ranernes, politiets, de NOKAS-ansattes og tilfeldige forbipasserendes synspunkt. Alt fortalt av et kamera som er så tett på handlingen at man får en følelse av klaustrofobisk spenning hele filmen igjennom - til tross for at man vet hvordan det vil gå.

Uten dødpunkter

Skjoldbjærg utviser ellers et øye for detaljer som forsterker realismen, samtidig som det er en nøktern beretning han serverer oss - han har klokelig valgt å ikke overdrive hendelsene. Et grep som sammen med valget om å bruke ukjente skuespillere og amatører er sterkt med på å gi filmen et preg av ekthet.

Imidlertid kan noe av dialogen virke litt stiv, eller i det minste litt stivt fremført, men dette ødelegger på ingen måte for den nervepirrende og intense stemningen filmen skaper i løpet av 90 minutter uten dødpunkter. Resultatet er en soleklar og sterk femmer til en film som vil komme høyt på listen over årets beste norske filmer.

foto
nokas Foto: presse
foto
Nokas Foto: presse
foto
Nokas Foto: x