KROGNESSVEIEN: I konsertaulaen på Musikkonservatoriet, omkranset av ordføreren, tidligere kollegaer, nære venner og familie, ble Håkon Stødle (73) onsdag hedret med Kongens fortjenestemedalje for sin mangeårige innsats for nordnorsk musikkliv i sitt virke ved Musikkonservatoriet i Tromsø, hvor han har vært ansatt siden 1972. Førsteamanuensen bukket beskjedent til tross for sitt imponerende yrkesliv, som inkluderer engasjement i Kringkastingsorkesteret og Oslo-Filharmonien, samt som underviser ved en rekke musikkinstitusjoner i Russland, Japan og Brasil.

foto
OVERREKKELSE: Ordfører Jarle Aarbakke overrakte Kongens fortjenestemedalje til Håkon Stødle. – På vegne av kommunen vil jeg personlig takke deg for ditt engasjement i utviklingen av unge talenter, som du har vært en viktig inspirator for, sa Aarbakke.

Et liv fylt med musikk

Stødle er opprinnelig fra Indre Billefjord i Porsanger i Finnmark, og som elev ved gymnaset i Alta, lærte han seg å spille både munnspill og gitar. Under studietida spilte han blant annet til dans på Skansen og senere oppdaget han klarinetten, som ble hans følgesvenn resten av livet. Da han ble ansatt ved Musikkonservatoriet i Tromsø, møtte han også Tori, som skulle bli hans kone.

– Musikken har gitt meg mitt levebrød, gitt meg min familie, tatt meg med ut i verden – ja kort sagt, musikken har gitt meg hele livet. Det har gitt meg en grunn til å leve, sier Stødle.

Les også: Tar master på slagverk

Sentral i utdanningsoppbyggingen

Det var tidligere rektor Bernt Johan Ottem ved Musikkonservatoriet og den nå avdøde komponisten Kjetil Vea, som foreslo Stødle til Kongens fortjenestemedalje. Stødle er den tredje ansatte ved «Konsen» som har fått denne utmerkelsen. Da Ottem fikk sin medalje i 2009, følte han at noe manglet: Stødle skulle også ha fått.

– Han har jobbet like mye i det stille som i det offentlige. Helt fra han ble ansatt har Stødle vært sentral i oppbyggingen og utviklingen av det vi har i dag. I min tid som rektor fungerte han som nestkommanderende og jeg har mange ganger fått æren for noe som han rettmessig sto bak. Han liker å være i kulissene, men endelig får han stå i det rampelyset som han fortjener, sier Ottem.

Les også: Hedret avdøde musikere med årets Nordlyspris

Aktiv pensjonist

Ordfører Jarle Aarbakke overrakte Kongens fortjenestemedalje til Stødle, som vil bli invitert til Slottet for audiens senere. Pensjonisten, som fyller 74 neste måned, har mange jern i ilden fortsatt, blant annet i talentprogrammet for unge musikere.

– Jeg har nettopp avsluttet en turné med Tage Løf i den kulturelle spaserstokken i Troms, og jeg vil fortsatt spille og være med i undervisning så lenge det er bruk for meg, sier han beskjedent.