foto
four lions Foto: PRESSE

England anno 2010. En muslimsk vennegjeng, bestående av tre med innvandrerbakgrunn og en konvertitt, bestemmer seg for å rette opp i verdens urettferdighet ved å erklære hellig krig mot de vantroende - de vil utføre et bombeattentat for å statuere et eksempel.

Les flere filmanmeldelser her.

Utfordringene er mange; skaffe ingredienser uten å bli lagt merke til, lage bombene uten at de eksploderer, bestemme seg for hva eller hvem de skal sprenge i luften - og hvordan og hvorfor. Samt å utføre det hele uten å sprenge seg selv til himmelriket før de når målet.

For det kan trygt skrives under på at det ikke er al-Qaidas smarteste vi har med å gjøre her.

Verdens første?

Jeg skal ikke si at jeg er bombesikker på at dette er verdens første mockumentary om muslimske selvmordsbombere, men det kan umulig ha blitt laget så altfor mange av dem.

Spørsmålet er om verden trenger det? Ja, vil jeg påstå. I aller høyeste grad.

Humor er et av midlene mennesket har for å beskytte seg selv mot en stadig mørkere verdenssituasjon, og ofte gjennom å latterliggjøre og ufarliggjøre vanskelige og betente temaer gjør vi oss selv bedre rustet til å møte verden uten en lammende frykt for konsekvensene. Vi gjør oss bedre rustet til å leve.

Ødelegger for seg selv

Derfor er det forfriskende, og kanskje også litt viktig, at det lages filmer som "Four Lions".

Men det er også derfor mer enn litt irriterende at filmen ødelegger for seg selv ved å fremstille de involverte som utroverdig idiotiske til det punktet at det bare blir teit.

Filmen klarer å få fram poengene sine gjennom den tidvis svært gode satiren som filmen er bygd rundt. Den trenger rett og slett ikke å fordumme seg selv og handlingen for å gjøre det "morsommere".

For på sitt beste er "Four Lions" både intelligent, underholdende og bitende satirisk, og i hendene på en annen regissør så tror jeg tematikken så absolutt kunne vært løftet opp til en film av typen fjorårets geniale "In the Loop".