– Vi skal ha en "Vinter-variete" lørdag kveld med tidligere instruktører og akrobater, samt vår egen sirkusgruppe som skal opptre, forteller Bente Reibo, kunstnerisk leder på Kulta.

Fra hele verden

I løpet av de 25 årene Kulta har eksistert så har man klart å bygge opp et av Norges og Skandinavias fremste sirkus- og akrobatmiljø. Det er instruktører, akrobater, kunstnere og elever knyttet til dette miljøet som skal opptre.

– Vi har bevisst invitert folk fra hele verden til Kulta. Det har vært viktig for oss å få nye impulser utenfra for å kunne løfte oss og utvikles, sier Reibo.

Internasjonal akrobat

AKROBAT: Marcela Viola fra Argentina skal undervise på Kulta i vår. Alle

På forestillingen vil også det siste skuddet på treet ha sin premiere.

Argentinske Marcela Viola kommer til Tromsø torsdag denne uken. Hun skal de neste tre-fire månedene lede kurs, øve med elever og bidra til videreutviklingen av sirkus- og akrobatmiljøet i Tromsdalen.

– Jeg skal både ha kurs for ungdom og voksne, forteller Viola på telefon fra Amsterdam – der hun har sitt virke til daglig.

SE VIDEO AV MARCELA ØVERST I SAKEN!

Luftakrobat

LUFTIG: Marcela Viola er luftakrobat. Foto: www.marcelaviola.com.ar/

Viola er luftakrobat og vil undervise i hoops, ringer, silkebånd og tau.

– Luftakrobatikk er for det første veldig morsomt, men det er også veldig krevende fysisk. Du blir veldig sterk av å holde på med det, forklarer hun.

Viola forteller at hun aldri har vært i Tromsø tidligere, men at hun gleder seg til å komme.

Gleder seg til Kulta-opphold

UNDERVISNING: Både ungdom og voksne vil få tilbud om sirkus- og akrobatikkurs fra Marcela Viola. Foto: www.marcelaviola.com.ar/

– Jeg har hørt at byen er svært annerledes enn det jeg er vant til fra mitt hjemland Argentina. Så det vil bli veldig spennende å komme dit.

Hun gleder seg også til å komme til Kulta og miljøet der.

– Jeg har hørt om deres virksomhet og sett hva de har av kurs, utstyr og undervisningslokaler – så det vil bli veldig artig å være den del av det.

Teaterinspirasjon

KREVENDE: Man blir sterk av å trene akrobatikk, forteller Marcela Viola. Foto: www.marcelaviola.com.ar/

Hun har også fått med seg at Kulta driver med andre ting enn akrobatikk og sirkus.

– Jeg har sett at de har et stort teatermiljø, og det vil jeg gjerne jobbe sammen med.

– Jeg har også sett at de har en fantastisk dekorasjons- og rekvisitt-avdeling, og det er noe jeg gleder meg til å bli kjent med, påpeker akrobaten.

Bredt kontaktnett

Bente Reibo sier at Kulta etter hvert er blitt et kjent begrep i sirkus- og akrobatkretser rundt om i Europa og verden for øvrig.

– Vi har selv etablert det norske nettverket SirKunst som er det første i sitt slag, og vi er også en del av flere internasjonale nettverk for sirkus og akrobatikk, forklarer Reibo.

Mange jubileumsaktiviteter

JUBILANT: Bente Reibo, kunstnerisk leder ved Kulta, sier at Kultas 25-årsjubileum skal markeres hele 2017.

Kulta bruker aktivt sine nasjonale og internasjonale kontakter til å rekruttere instruktører og gjesteartister.

– Vi bruker også nettverkene til å diskutere ideer, prosjekter og andre ting som vi holder på med, sier Reibo.

Det er altså 25 år siden Kulta formelt ble startet (da som Tromsdalen Kulturhus), og i løpet av 2017 skal dette markeres på mange måter.

– Vi kommer til å ha aktiviteter hele året for å markere vårt 25-årsjubileum, påpeker Reibo.