Frilansmusikeren Ola Rokkones fra Tromsø og Terje Baugerød, kantor i Ris kirke i Oslo, har spilt mye sammen tidligere, men holder i kveld sin første hele konsert som duo i Elverhøy kirke.

Dette er den første i rekka av tre konserter. De fortsetter i Ris kirke i morgen og avslutter i den romersk-katolske katedralen i Moskva 6. januar. Dit er de invitert til en julefestival som gjennomføres i forbindelse med den russisk-ortodokse julefeiringa i januar.

Improvisasjon

– Som julekonsert skiller den seg litt fra andre julekonserter. Vi har plukka ut de julesalmene vi liker best, og laga egne arrangementer der vi blant anna åpner for improvisasjon, forteller Ola Rokkones når iTromsø møter de to musikerne under øving i «Orgelrommet» på Musikkonservatoriet i Tromsø.

– Vi ønsker å gjøre musikken til noe anna enn det folk gjerne forbinder med julemusikk. Slik vi ofte møter den, kan den virke både forslitt og innpåsliten. Men det finnes så mye flott julemusikk som vi håper å kunne gi publikum nye opplevelser med; gjenoppdage kvalitetene igjennom litt andre måter å tilnærme seg den på, sier Terje Baugerød.

Mange jern i ilden

I tillegg til sitt virke som organist og som utøver innen klassisk musikk, arbeider Baugerød særlig med pop, elektronika og tradisjonsmusikk fra forskjellige kulturer. Han har blant anna hatt flere studie- og arbeidsopphold i Mali i Vest-Afrika. Han er spesielt opptatt av å bygge bruer og bryte ned kunstige musikalske sjanger-barrierer.

Han er også aktiv som produsent, komponist og produsent. Siden 2013 har han også drevet sitt eget plate- og produksjonsselskap, TerjeB Production.

Nordisk jazz

– Om vi skal prøve å kategorisere det vi gjør på disse konsertene, så kan nordisk jazz være en nærliggende merkelapp å sette på musikken – både når det gjelder melodiøsiteten og klangen. Musikken er først og fremst rolig og innadvendt med et fokus på at den skal være stemningsskapende, noe som også gjenspeiler hva vi står for som musikere, sier Ola Asdahl Rokkones.