Etter flere år med festivalene Sommerlyst Ungdomsfestival og Kongeparken, har Buktafestivalen videreført sitt prosjekt «Buktas arrangørskole», som startet opp i 2014.

– Nå er satsingen med UNDER-konseptet at ungdommene får komme inn på allerede etablerte klubber og venues i Tromsø og får arrangere et gratistilbud som er for og med ungdommer, både foran og bak scenen, sier Guttorm Sørensen i Buktafestivalen.

Torsdag kveld møtte iTromsø både Sørensen og hans fire unge, men dedikerte arrangørspirer på Bastard Bar, der Coolgate og Desert State of Mind sto på plakaten på en sjelden U18-konsert på det legendariske utestedet.

– Vi valgte dette stedet fordi vi visste det ville appellere til ungdommen. Det er en plass de fleste under 18 år ikke har vært innenfor, så det at man skal få stikke hodet innom er jo kult, sier Andrine Hallen (15).

Drømmer om å bli festivalsjef

Vi møter kvartetten og deres mentor på det lille, trange backstagerommet på Bastard Bar, mens artistene fløy fram og tilbake og gjorde seg klare for å innta scenen. Her kunne arrangørene fortelle hvor viktig det var

– For min del er det akkurat den muligheten jeg har lett etter. Det å få denne erfaringen i tidlig alder er jo både gøy og nødvendig, sånn at jeg kan utdanne meg videre innenfor kulturbransjen og lære å arrangere og vite hvordan ting fungerer, sier Emma Eilertsen (18).

– Har du en drøm om å arrangere en egen festival en gang?

– Ikke en egen kanskje, men kanskje bli festivalsjef for en festival en gang. Det er drømmen, sier Eilertsen.

Og kanskje er drømmen nærmere enn hun klarer å se for seg. Mentor Guttorm Sørensen kan nemlig fortelle at Eilertsen skal være med å arrangere Buktafestivalen i 2023.

– Jeg gleder meg veldig mye. Jeg er veldig spent, og sugen på erfaring. Det blir veldig gøy å oppleve og være en del av. Så har jeg sagt at jeg kommer tilbake om fem år og skal ha jobb, sier Eilertsen.

– Om 10–15 år så er det Emma som er festivalsjef i Bukta, følger Sørensen opp.

ARRANGØRER: Fv.: Isak Erdahl-Olsen, Sigve Sandvik Pedersen, Andrine Hallen, Guttorm Sørensen og Emma Louise Hustad Eilertsen. Foto: Vegar Fjell

Ny musikkopplevelse

Andrine Hallen (15) har ikke like klare drømmer som Eilertsen, men er veldig glad for muligheten hun får gjennom konseptet.

– Jeg har jo musikk som interesse generelt, så bare det å lære seg hva som skjer bak kulissene og ikke kun på scenen, kommer jo godt med uansett. Det er nok liksom, sier hun.

På spørsmål om hvordan Tromsø har et godt kulturtilbud til ungdom, er Hallen krystallklar:

– Jeg syns det er bra. Sammenlignet med andre byer så er jo Tromsø ganske langt oppe i rangeringen på akkurat det, med forskjellige tilbud og der det meste i tillegg er gratis.

Ingen av de fire har store ideer til forbedring av kulturtilbudet, men Eilertsen vil gjerne fremheve hva konseptet UNDER kan bety for ungdom i Tromsø.

– Dette er jo en helt annen måte for ungdom å oppdage musikk på. Det å få vite om lokale artister, men også det å oppleve en konsert der vi har tenkt på de samme tingene som de har tenkt på. Det er jo et opplegg som er av og for ungdom. Det er jo det vi vil, at de skal oppleve musikk på en helt ny måte.

BASTARD: Onsdag kveld arrangerte Bukta Arrangørskole U18-konsert på Bastard Bar. Foto: Vegar Fjell

– Skal passe alle

Planen er at ungdom i Tromsø skal få oppleve musikk fra mange ulike sjangre med klubbkonseptet.

– Det blir mye forskjellig. Vi prøver å komme innom alle sjangre og inkludere så mange som mulig. Rock, pop, rap. Nå har dem fått høre jazz, fusion og funk. Det skal passe alle, sier Eilertsen.

Arrangørkvartetten har også noen drømmer selv om band på Tromsø-scenen.

– Jeg ville sagt bandet Blomst. Jeg er veldig glad i den type musikk, sier Eilertsen

– Personlig hører jeg mye på shoegaze, så det må bli Slowdive, sier Isak Erdahl-Olsen (15)

– Jeg tenker Honningbarna, svarer Sigve Sandvik Pedersen (14) kontant, mens sistemann må bruke litt mer betenkningstid.

– Akkurat nå hører jeg på lite norsk musikk, men Wolf Alice fra London. Dem er bra, avslutter Andrine Hallen drømmerunden.