Luftambulansetjenesten har de siste ukene vært hardt rammet av mye turbulens og mangel på ambulanseflypiloter som følge av at nesten alle pilotene ble akutt uvel etter at forhandlingene med anbudsvinner Babcock brøt sammen. Saken har skapt stor debatt og særlig har det blitt rettet et kritisk søkelys mot Helse Nord-styreleder Marianne Telles rolle i saken. Telle har etter mye kritikk nå meldt seg inhabil fordi hun er styreleder i en av eierne av luftambulansetjenesten og direktør i Bedriftskompetanse, som har fått oppdraget med å rekruttere piloter for anbudsvinner Babcock.

For å få en løsning på bråket har flere partier på Stortinget stilte seg bak Rødts forslag om å legge Telle ut på anbud, og nå har vippepartiet KrF bestemt seg for å stille seg bak forslaget:

– Telle er åpenbart ikke egnet til å styre seg selv. Derfor er det nok best for alle parter at Telle settes på autopilot, og så legger vi henne ut på anbud for å få inn en ny operatør som kan drifte Telle videre, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Flere interesserte operatører

Marianne Telle er blitt driftet av samme operatør siden 1968, men nå kan dette altså endre seg. Anbudsrunden går ut 1. juli og allerede 1. august skal den nye operatøren overta driften. Anbudskonkurransen stiller ikke krav om virksomhetsoverdragelse, noe som betyr at de som jobber i Telle i dag ikke automatisk blir overført til jobben i det selskapet som skal ta over. Uten en slik avtale må dagens operatør av Telle søke på jobben for å drifte seg videre.

– Skal du legge inn et anbud på deg selv?

– Jeg må først få klarlagt min habilitet, men det går sikkert greit, sier Telle.

Ifølge det Trompetnytt erfarer går tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen med planer om å legge inn anbud på driften av Telle, men det har ikke vært mulig å få en kommentar fra Ingebrigtsen om hva han i så fall vil bruke en slik kontroll til. Ingebrigtsen har som kjent selv vært ute i mye turbulens, selv om han ikke har noe med flytrafikk å gjøre.

Inhabil i sommerferieplanene

Habilitetsekspert Ivar Bergersen kan ikke uttale seg om Telles habilitet, da han selv er inhabil i denne saken, og i alle andre saker for så vidt. Anbudsekspert Ørjan Bakke er kjent med Telle-anbudet, men har ikke anledning til å uttale seg om saken som anbudsekspert da denne ekspertisen også nylig er lagt ut på anbud.

– Gitt den situasjonen ekspertstatusen min er i per i dag, så vil jeg ikke kunne uttale meg før fristen har gått ut, og det skjer ikke før over sommeren.

– Har du lagt sommerferieplaner, da?

– Jeg og barna skal på hytta slik vi gjør hvert år. Dét gleder jeg meg til, sier Bakke.

Marianne Telle vil ikke uttale seg om hvor hun ønsker å dra på sommerferie, da hun ikke vil gi signaler til familien sin i en prosess hun har erklært seg inhabil i.

– Sommerferieprosjektet ledes av mannen min, og jeg har ingen rolle i oppdraget ei heller dialog med ham.

– Ifølge Trompetnytts kilder skal din mann ha sendt deg en e-post med mulige feriedestinasjoner. Kan du bekrefte eller avkrefte dette?

– Jeg har fått en sånn e-post, ja, men det sto ikke noe i den e-posten som jeg kunne bruke eller benytte meg av til egen vinning. Jeg kunne ikke gjøre meg inhabil om jeg så hadde villet, sier hun til Trompetnytt, men legger til at det er rimelig å anta at familien vil feriere enten i Spania eller i Helse Sør-Øst.