Andreassen er utypisk fra andre innenfor teatermiljøet. I tillegg til å være utdannet lærer i praktisk estetiske fag er hun også spesialpedagog og har jobbet med utviklingshemmede over lang tid. Dette resulterte i at hun for to år siden begynte arbeidet med forestillingen «De selektive». Her tar hun opp tematikken rundt fosterdiagnostikk og hva det i fremtiden kan gjøre med samfunnet vårt.

– Da jeg begynte arbeidet mitt med forestillingen var jeg på grunn av jobben min ganske bastant imot å skulle kunne velge bort barn som ikke var «perfekte». Etter å ha intervjuet 30 personer, både foreldre, leger og politikere fikk jeg et mer nyansert syn på det hele, og det ønsket jeg også at forestillingen min skulle ha, sier Andreassen.

Godt å komme hjem

Det resulterte i at forestillingen hadde première under fjorårets festspill i Harstad. Forestillingen har blitt spilt både i Bergen og Florø, og førstkommende lørdag og søndag settes den opp i Tromsø. Ettersom UNN har søkt om tillatelse fra helsedirektoratet om å få ta i bruk blodprøver å finne ut av blant annet genetiske feil og kromosomfeil hos foster mener Andreassen at forestillingen er svært aktuell her.

– En slik prøve kan på mange måter være positiv ettersom man på en mye lettere og mindre risikabel måte kan finne ut om fosteret er friskt eller ikke. Samtidig kan det på lengre sikt føre til at man etter hvert begynner å «velge bort» de fostrene som ikke er slik som hadde håpet på. Hvor går denne grensen, spør Andreassen.

Tematikk som angår folk

Men det er ikke bare derfor Andreassen velger å sette opp forestillingen her. Etter flere år i Bergen har hun nå besluttet å starte opp sitt eget ensemble «Teaterterminalen» her i Tromsø.

– Jeg hadde lyst å komme hjem igjen så nå har jeg lyst å få med meg lokale, frie scenekunstnere på prosjekter her i byen, sier Andreassen.

På grunn av RadArt, det lokale nettverket for fri scenekunst, håper Andreassen på en spennende tid fremover i hjembyen.

– Jeg elsker å jobbe med teater og det adrenalinet det gir meg å sette opp forestillinger. Jeg synes teatret er en utmerket arena for å ta opp viktig tematikk som angår samfunnet så det kommer jeg til å fortsette med, sier Andreassen.

foto
TILBAKE TIL TROMSØ: Marie Sofie Andreassen gleder seg til å sette opp teaterforestillinger i hjembyen. Foto: MARIANNE LEIN MOE