Lørdag presenteres for publikum resultatet av at skuespillere og stuntutøvere i fem dager har holdt en ArtLab med voldens estetikk som tema. Det skjer hos teatrets nabo – i Tromsø Stålindustris fabrikklokaler.

– Vanligvis er kampscener eller slåssing på scenen et verktøy for det som er hovedingrediensen i ei forestilling. Jeg synes det er artig nå å få muligheten til å regissere ei forestilling eller visning der det er dette som for en gangs skyld skal stå i sentrum. Her er det kamp og action som skal bli fortellende element, sier kampkoreograf og scenekampinstruktør Kristoffer Jørgensen.

Tromsømannen er en ledende person innen scenekamp og stuntmannsvirksomhet i Norge, og skal lede ArtLaben på Hålogaland Teater.

Stunt og akrobatikk

Med seg i prosjektet har han bevegelseskunstnere, akrobater og stuntutøvere – pluss skuespilleren Trond Peter Stamsøe Munch.

Kristoffer Jørgensen karakteriserer Johannes Eilertsen som en av de fremste stuntmennene i Norden. Han er tidligere elev og nå samarbeidspartner av Jørgensen.

Jan Ollén har utdanning fra både sirkusskole og stuntskole og har masse praksis. Iiro Heikkilä har bakgrunn som danser og har kombinert det med sirkusskole. Han er i dag fagleder for sirkusavdelinga på Kulta. Sigri de Vries har både skuespillerutdanning og erfaring fra scenekamp. Ola S. Karlsen har hele livet holdt på med kinesiske kampsorter før han ble plukka opp av Kristoffer Jørgensen til scenekamp.

I tillegg skal Benjamin Mørk bidra med musikk og lydkunst.

Voldsforherligelse?

– Det er vanskelig å tenke seg ei Shakespeare-forestilling uten vold. Shakespeare bruker ofte en voldsscene til å snu handlinga, kommenterer Kristoffer Jørgensen.

– Man kan se på kamp på scenen som et nødvendig onde eller som krydder i ei forestilling. Når volden blir det sentrale, som den vil bli i denne visninga, så er det også viktig at vi problematiserer den. Vi bør hindre at vi ender opp i en voldsforherligelse, sier Trond Peter Stamsø Munch.

HAR REGIEN: Kristoffer Jørgensen. Foto: Tom Benjaminsen
”GLADVOLD”: Skuespiller Trond Peter Stamsøe Munch i samtale med scenekampkoreograf Kristoffer Jørgensen. Foto: Tom Benjaminsen
MØRK: Benjamin Mørk, som har erfaring fra improteater, lager musikken til scenekampvisninga. Foto: Tom Benjaminsen