På et tidspunkt i «Salt» snerrer Jolies rollekarakter; «De tok alt fra meg. Jeg skal drepe dem». En flott replikk, egentlig. Og da det er mange store actionskuespillere som har sagt akkurat disse ordene tidligere, så burde det ikke komme som en overraskelse at de siste årenes største kvinnelige actionstjerne nå får muligheten til å gjøre et skikkelig "over-the-top blockbuster-hevntokt" av typen som skriker «oppfølger på vei» etter deg i det du forlater kinosalen.

Sovende agent

Evelyn Salt (Jolie) er en høytranket CIA-agent, topptrent i alle former for nærkamp og våpenbruk. Da en aldrende russisk avhopper avslører en hemmelig plan om å drepe den russiske presidenten på amerikansk jord, anklager han samtidig Salt for å være en sovende russisk agent.

Ute av stand til å renvaske seg legger Salt på flukt fra sine CIA-kollegaer i et desperat forsøk på å beskytte seg selv og sin mann.

Heseblesende

Jolies karakter, Evelyn Salt, fremstår som en blanding av Lara Croft og Jason Bourne, tilsatt solide doser av både James Bond, Jack Bauer og MacGyver.

For mange vil nok høydepunktet i filmen være når hun tar av seg undertøyet for å dekke til et sikkerhetskamera lenge nok til å fullføre konstruksjonen av en rakett bygget av en brannslukker og diverse kontormateriale.

Resten av tiden brukes på en lang, lang rekke av stunts av typen å hoppe mellom lastebiler, fra helikoptre, ned heissjakter og klatre langs vindusgesimser. Alt mens musikken jager filmen fremover i et heseblesende tempo.

Det er akkurat som om filmen ikke vil la publikum få tid på seg til å stille spørsmål ved noen av de latterlig store plothullene og idiotiske umulighetene som utspiller seg på lerretet. Noe som mest sannsynlig også er hovedpoenget.

foto
ACTIONSJEFEN: Angelina Jolie får kjørt seg i rollen som Evelyn Salt. Foto: Filmweb Foto: Filmweb