– Jeg er nesten glad for at vi ikke har klart å finne ledige datoer på tidligere festivaler, sier musiker Charlotte Bendiks.

Årsaken er at når det først klaffet for både Stumfilmdager og Charlotte selv, så var det i år da festivalen fikk fatt på den danske filmen «Afgrunden». En film musikeren mener passer perfekt til henne og musikken hennes.

OMSTRIDT: Den danske erotiske filmen «Afgrunden» ble svært omstridt, men en publikumshit da den kom ut i 1910. Til Stumfilmdager har Charlotte Bendiks komponert musikk til filmen som hun skal fremføre live. Foto: Stumfilmdager

Sensurert

«Afgrunden» er intet mindre enn en dansk erotisk-melodramatisk stumfilm. Filmen fra 1910 anses som starten på Danmarks ry for sine dristige og erotiske filmer.

Og særlig er det det som omtales som en «sensuell slangedans», som gjorde både filmen, og ikke minst skuespiller Asta Nielsen, verdenskjent.

Den gang ble dansen i overkant sensuell for norske og svenske kinopublikummere, og derfor sensurert bort. Men i Danmark ble filmen en kjempesuksess.

Den nyrestaurerte og nydigitaliserte utgaven settes opp på årets Stumfilmdager i Tromsø. Og musiker Charlotte Bendiks har komponert musikk til forestillingen, som blir eksklusiv her i Tromsø.

– Jeg ble helt «blown away» da jeg så filmen for første gang. Den er riktig for meg. Den tar opp temaer om kvinners kraft og sensualitet uten at kvinnene seksualiseres. Temaer jeg jobber med i musikken min, og som vi fremdeles kjemper for i dag, 113 år etter at filmen kom ut, sier Bendiks engasjert.

Hun beskriver gjerne sin egen musikk som «deep dark sexy and psychedelic».

NONNE: nonne er klare for nok en festival. Denne gangen Stumfilmdager. Foto: Stumfilmdager

Leita etter noe mørkt og sensuelt

Festivalsjef Lisa Hoen, som omtaler seg som byens største fan av Charlotte, sier de er så glade for at de endelig fant datoer som passet både festivalen og Charlotte selv.

– Vi har lenge leita etter noe sensuelt, mørkt og sanselig som vi ønsket Charlottes musikk til, og er strålende fornøyde med at det klaffet med filmen «Afgrunden». Dette er det bare å glede seg til, lover hun.

iTromsø har tidligere omtalt Rune Simonsen, alias Port Almond, som skal gjøre åpningskonserten til John Ford-filmen «The Shamrock Handicap».

LIVE: Slugwar, bestående av Sindre Kielland og Fredrik Sandvik Olsen, skal fremføre sin spesialkomponerte filmmusikk live på Verdensteatret under festivalen. Foto: Stumfilmdager

Nå kan Hoen avsløre flere godbiter til festivalen, der publikum får flere eksklusive filmkonserter med lokale artister; nonne og Slugwar.

nonne setter opp forestilling med musikk spesialkomponert til filmklassikeren «Dr. Caligaris Kabinett», mens Slugwar (Sindre Kielland og Fredrik Sandvik Olsen) lager musikk til Buster Keaton-klassikeren «Generalen».

Forestillingen med nonne er i samarbeid med Insomnia. Slugwar i samarbeid med Tromsø Filmklubb.

FILMLEGENDE: Legenden Buster Keaton i stumfilmklassikeren «Generalen» skal vises under Stumfilmdager med musikk komponert og fremføres live av Tromsø-duoen Slugwar. Foto: Stumfilmdager

Gratisbillett

Videre på programmet finner vi den russiske filmen «Arsenal» fra 1918, der finnmarksbandet Attan står for musikken. Metalbandet beskriver selv musikken sin som «lyden av et folk som suger margen ut av sitt eget bein».

Med seg på scenen foran filmlerretet på Verdensteatret får de Tomas Järmyr, tidligere medlem i Motorpsycho, og Nikolai Olshansky som regnes som en av de beste representantene for den nye generasjonen av russiske jazzmusikere.

KLASSIKER: «Dr. Caligaris Kabinett» er en filmklassiker du kan se under årets Stumfilmdager. Med musikk spesialkomponert, og som fremføres live, av Tromsøbandet nonne. Foto: Stumfilmdager

Som en motpol til Attan & co. finner vi Kinsella og Elfrida. Her blir det vakkert og stemningsfullt når duoen setter musikk til franske «Nothing But Time» fra 1926. Også denne oppsetningen er i samarbeid med Insomnia.

Den klassiske stumfilmpianisten blir det plass til også i år – selvsagt. Og det er Storbritannias mest anerkjente stumfilmpianist, John Sweeney, som igjen gjester Stumfilmdager i Tromsø. I år til filmen «Manolescu» fra 1929.

PS: Under Stumfilmdager kan du ta med deg en venn på kino. I samarbeid med Samfunnsløftet kan du få med en gratisbillett når du kjøper en ordinær billett til en av forestillingene.