foto
VARMT GJENSYN: Buzz, Woody & Co på nye eventyr. Foto: Pixar/ Pressefoto

For vel 15 år siden kom Pixars aller første helaftens animerte film, «Toy Story», og markerte med det starten på en suksesshistorie det er få som kan matche. På disse årene har Pixar laget filmer som «Finding Nemo», «The Incredibles», «Wall-E» og «Up». Alle filmene har vært både kritikerroste og kommersielle fulltreffere. Filmene deres har tjent inn over 5,5 milliarder dollar, og de har fem filmer inne på listen over de femti filmene som har tjent inn mest penger gjennom tidene. Så går de like godt hen og lager en film som setter ny rekord - «Toy Story 3» har hittil spilt inn nær en milliard dollar alene. Fortjent.

Klar for college

Når vi vender tilbake til de kjente og kjære lekene 11 år etter sist visit, har Andy vokst opp og er nå i innspurten av pakkingen før han drar på college. Det er lenge siden Buzz, Woody & Co sist ble lekt med, og litt resignerte har de allerede begynt å planlegge en pensjonisttilværelse på loftet. Men etter noen forviklinger havner de i stedet i en nærliggende barnehage. Der må de overleve smårollingenes brutale form for lek, samtidig som de møter på en hevngjerrig kosebamse som utøver et diktatorisk terrorregime. Gode råd er nå dyre, og lekene må legge en plan for å flykte.

Topper begge

For en som elsket både «Toy Story» og «Toy Story 2» må jeg bare innrømme at jeg er litt nesegrus av beundring over at Pixar topper begge med en film som er enda litt bedre. Hvor mange tredjefilmer kjenner du til som er den beste i serien, egentlig? Men, det er vel noe av det som kjennetegner Pixar - de leverer alltid. For ikke bare er animasjonen strålende, karakterene sprell levende, og historien så fantasifull og gjennomsyret av fortellerglede at «Shrek: Forever After» fortoner seg som en flau vits ved sammenligning. Nei, de makter også å krydre det hele med mengder av varm, latterfremkallende humor, og viser nok en gang at de er best i klassen når det kommer til å fortelle historier som treffer både små og store midt i hjerteroten. Det hele toppes med en dubbing som representerer noe å strekke seg etter for de andre i klassen. Dette er en innertier som vil glede absolutt alle - samme hvor gammel du er.

Se trailer: