Det er den gamle filosofen Sokrates som tar Toralv tilbake til Tromsø. Byen hvor han for 20 år siden ble forelsket i sin nåværende kone Beate Eriksen.

– Vi var på turné med en forestilling som het «Påkledersken», så det var liksom her i Tromsø at jeg ble ordentlig kjent med Beate. Man kan vel si at det var her det ble noe mer, sier Maurstad.

Kompis på Svensby

Toralv Maurstad er kjent for de aller fleste her i landet. I en alder av 87 år har han en lang fartstid både fra film – og teaterscenen i Norge, i tillegg til rollen som Georg Anker-Hansen i Hotel Cæsar. Men alderen er ingen hindring for Maurstad. Nå er han igjen på turné, denne gang med forestillingen «Sokrates' forsvarstale».

– Jeg synes det er veldig hyggelig å være på turné og har vært på en del småturer de siste årene.

Mandag kommer han til Tromsø og da skal han treffe sin gamle venn, geitebonden Bjørn Birkebæk som bor på Svensby.

– Han gleder jeg meg til å treffe. Jeg har besøkt ham flere ganger og han har kommet på besøk til meg. Sist gang jeg besøkte han var da kona mi fylte 50 år. Det feiret vi med en reise nordover med Hurtigruta, sier Maurstad.

Skuffet over OL-innsatsen

Forestillingen har blitt spilt på Nationaltheatret 50 ganger i 2012, i tillegg til at den ble vist under Festspillene i Bergen. Nå turnerer Maurstad og skuespiller Jan Huse med forestillingen rundt om i hele landet. Her får vi høre talen Sokrates (Maurstad) holdt fra tiltalebenken i Athen, på vårparten år 300 før Kristus. Talen ble nedskrevet av Platon og Maurstad mener at den er like aktuell i dag som den var den gang.

– Sokrates ble tiltalt fordi han ble beskyldt for å ha fordervet ungdommen, ettersom de ikke trodde på de «riktige» gudene. Han dyrket i stedet andre makter. Om man tenker på hvor mange land som påtvinger religionen sin på folk, og hvor man straffes for å ikke dyrke de rette gudene vil jeg si at talen er høyst aktuell også i dag, sier Maurstad.

Da iTromsø snakket med Maurstad satt han på hotellrommet sitt i Bodø, og det var en ting som gjorde han like oppslukt som bare Sokrates kan. Nemlig OL.

– Jeg må innrømme at jeg synes det er skuffende at de gjør det så dårlig. Det virker som de ikke er forberedt på hva det er de skal gjøre. Så håper jeg at de gjør det bedre fremover, sier Maurstad.