Endre Lund Eriksens roman «Den sommeren pappa ble homo» er i ferd med å bli teaterforestilling på Hålogaland Teater. Onsdag er det urpremière på teatrets hovedscene, og som i den populære boka, så får også teaterpublikum oppleve det som skjer denne uvanlige sommeren gjennom Arvidsjaurs øyne.

Barn og unge, og mange voksne med, trykka boka om Arvidsjaur til sitt bryst da Endre Lund Eriksen lanserte sin roman i 2012. Historien er en snodig beretning om alt det som skjedde den sommeren da Arvidsjaur måtte tilbringe sommeren i ei gammel campingvogn sammen med pappa og hunden Waldo. Det eneste dette gudsforlatte stedet er kjent for, er en verdensberømt utedass. Ikke nok med det, men den eneste jevnaldrende der er Indiane. Hun har kommet skummelt langt i puberteten, og har en pappa som er handy, stilig – og veldig homo.

Alvorlig tema

– Vi kasta oss over boka så fort vi fikk vite at vi hadde fått rollene, og jeg synes teaterstykket på en fin måte har tatt vare på originalen. Selvsagt er historien blitt korta noe ned. Det er episoder og replikker som er fjerna for å tilpasse den ei forestilling på en time. Men det sentral er intakt, sier Hanna Karlberg, en av de seks skuespillerne fra Lille Hålogaland Teater som medvirker i produksjonen fordelt på tre roller.

– Vi tar opp et alvorlig tema som vi er nødt til å behandle med litt forsiktighet. Det er blant anna gjort gjennom bruk av humor, og god humor som jeg ikke tror vil støte noen, sier Sindre Arder Skildheim som sammen med Isak Bakli Aglen deler hovedrollen som trettenåringen Arvidsjaur.

Som barn ser oss

– Egentlig spiller vi bare biroller, og synes det er positivt. Her er det de unge som de viktigste. Vi framstiller karakterer slik Arvidsjaur oppfatter dem, og det er kanskje ikke helt slik de er i virkeligheten, sier Kristian Fredrik Figenschow jr. som spiller Arvidsjaurs pappa.

De øvrige voksenrollene fylles av Trond Peter Stamsø Munch og Guri Johnson. Dermed er trekløveret som selv spilte unge venner i den nordnorske klassikerfilmen «Piratene» fra 1983, igjen samla i ei forestilling for første gang siden.

Talentfabrikk

– Og vi synes det er helt greit at vi er blitt redusert til tablåskuespillere. Skuespillerne vi har med oss fra Lille Hålogaland Teater gjør en flott jobb. De har vist stor seriøsitet i prøveperioden, og har utvikla seg mye. Vi gamlingene synes det er flott at vi her kan snakke om talentfabrikken Hålogaland Teater, sier Figenschow.

– For oss fra Lille Hålogaland Teater har dette vært ei spennende forestilling å være med i. Vi har fått mye å gjøre på scenen, og det er ei moderne og litt annerledes forestilling enn de vi har spilt i tidligere. Så selv om vi har gått glipp av en del på skolen gjennom de to månedene med prøveperiode, så har vi i alle fall lært mye her, sier Sindre Arder Skildheim.

– Det er artig at vi her kan bruke en forfatter som bor i vår umiddelbare nærhet, og få det litterære stoffet hans bearbeid for teaterscenen av en som virkelig kan dette, regissøren Petter Næss som før med suksess har tatt bøker som «Elling»-bøkene, «Bare Bea», «Elsk meg i morgen» og «Tatt av kvinnen» til filmen og i tillegg har laga teater av tekster fra samtidsforfattere som Erlend Loe og Lars Saabye Christensen, sier Stamsø Munch.