Teaterstykket «Konflikten» tar for seg konflikten i Midtøsten, og vil belyse begge sidene av saken. Det hele presenteres som en monolog om motsetninger og hat, om forsøk på forståelse og forsoning. Alene på HT-scenen står Torstein Bjørklund (27) fra Tromsø, blant annet kjent fra «Kampen om Tungtvannet».

- Ideen til forestillingen var min, og den kom av at jeg visste veldig lite om konflikten. Det tenkte jeg at det var mange andre, spesielt unge mennesker, som også gjorde – og så ville jeg formidle konflikten fortalt fra begge sider, forteller Bjørklund til iTromsø.

Reise for inspirasjon

Monologen er basert på to reiser og 37 intervjuer. Stykket har Bjørklund skrevet selv, i samarbeid med Kristine Klubben og regissør Mads Sjøgård Pettersen.

– Vi har vært i både Israel og Palestina. Vi har intervjuet forskjellige mennesker med ulike innfallsvinkler. Målet var å snakke med litt andre mennesker enn de man leser om i avisen, mennesker som ønsker fred og vil gjøre kompromisser.

Les også: Obama bekymret for volden i Israel og Palestina

Skummelt å stå alene

Forestillingen hadde premiere i Oslo i fjor, og går nå på Scene Øst på HT tre kvelder på rad.

– Vi har spilt litt rundt omkring, men dette blir garantert siste gang den vises i Tromsø. Nå må vi komme oss videre, sier Bjørklund.

– Hvordan er det å stå på scenen helt alene?

– Det kan være skummelt, spesielt når man tar for seg verdens vanskelige konflikt. Her har folk gjerne valgt side, og sliter kanskje med å overhodet se hvordan motparten ser saken. Jeg har bare jobbet som skuespiller i ett par år, så det er ikke alltid bare lett, især med slikt stoff.

Les også: Snart kan du se Peter Pan fly på Hålogaland teater

Gode tilbakemeldinger

– Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– På premièren i Oslo i fjor var den israelske ambassadøren til stede. Han applauderte forestillingen og fortalte hvor godt han likte den. På akkurat samme forestilling var den en del skuespillere fra et teater i Palestina, som også er politiske aktivister. Han ene kastet seg i armene mine og sa «you are the greatest man in the world». Slike tilbakemeldinger er veldig hyggelig og det er så sinnssykt fint. Når man får to så motstridende parter til å få en god opplevelse sammen én kveld, så har man kanskje gjort noe som er verdt å spille igjen. Man kan knapt be om en bedre følelse. Vi prøver ikke å påberope oss å løse noe som helst, men vi håper at de som ser forestillingen kan lære litt mer og nyansere de oppfatningene de har av konflikten, sier Bjørklund.

foto
RESEARCH-REISE: Her er skuespiller Torstein Bjørklund og regissør Mads Sjøgård Pettersen i Jerusalem. Foto: Privat
foto
KONFLIKT: Slik ser plakatbildet for monolog-forestillingen «Konflikten» ut. Foto: Lasse Fløde