Da NRK søkte paneldeltakere for å være med i «Adresse Torino», bestemte Leonhard Haberl seg for å sende inn en søknad.

– Dette er utenfor min komfortsone, men jeg søkte for å utfordre meg selv, sier han.

Er fra Østerrike

Etter at søknaden var sendt, fikk Haberl en e-post fra NRK. Der ble det opplyst at de hadde fått inn såpass mange kandidater at de ble nødt til å stille med forskjellige folk i panelet fra gang til gang.

– Det kommer til å være en person som er der hver episode, også byttes de andre tre plassene ut etter hver gang. Jeg vet allerede nå at jeg kommer til å være med i det tredje programmet, sier han.

Det er ennå ikke avgjort hvilke Eurovision-bidrag som skal bedømmes når Haberl er med på sendingen, men siden han opprinnelig er fra Østerrike, har han en mistanke om at han blir nødt til å vurdere deres bidrag.

– Jeg venter enda, men har en anelse om å få Østerrike. Jeg har allerede hørt låten og det er en fin partylåt for de unge. Vanligvis har Østerrike låter som er mer historiske, så det er morsomt med noe annet i år. Men jeg tror ikke de vinner, sier han.

Episodene blir spilt inn uken før påskeferien, men allerede nå har paneldeltakerne begynt å snakke og diskutere låtene fra andre land.

– Vi har opprettet gruppe på Facebook for oss som sitter i panelet. Vi snakker allerede og er veldig spente. Så langt har vi blitt tatt godt vare på av NRK. Jeg gleder meg til å se det andre panelet med kjendisene. De virker som så flotte og fine folk på TV, jeg tror ikke de er noe annerledes i virkeligheten, sier han.

Spår topp fem

I år er det Subwoolfer med låten «Give That Wolf A Banana» som representerer Norge.

– Jeg syns det er en kjempebra låt. Jeg spår en topp fem-plassering for Norge i år. Det er utrolig fint og morsomt «non-sense» som jeg tror verden trenger nå. Nå har vi alle vært gjennom mye alvorlig som pandemi og krig, så en morsomt låt som dette kom på rett tid, sier Haberl.

Gruppen Subwoolfer har så lenge klart å holde seg anonym, og Haberl tror dette må fortsette for at Norge skal gjøre det bra i den store finalen som er 14. mai.

– Jeg er utrolig redd for at de blir avslørt. Om det for eksempel er Ylvis-brødrene, tror jeg det hadde hjulpet Norge med tanke på at de er kjent verden over, men om det er to helt ukjente fra Norge som ingen vet hvem er, så er magien borte og det kan bli en skuffelse, sier han.

Med tanke på hvor mange journalister og fotografer som kommer til å være i Torino, håper Haberl på at identiteten forblir ukjent.

– Det er så stor respekt hvis de klarer å holde seg anonym. Det er mange som har prøvd før og feilet, men så langt har de gjort det kjempebra. Nå håper jeg de har lært av andre som har feilet, slik at de får beholde maskene på, sier han.

– Mange forskjellige kulturer møtes på en scene

Eurovision Song Contest er noe Haberl alltid har vært en stor fan av.

– Det er mange forskjellige kulturer som ikke forstår hverandre, som møtes på en scene med fred og vennskap, sier han.

Selv syns han det er trist at Russland er diskvalifisert til årets finale på grunn av den lovstridige krigen i Ukraina, men han har forståelse for hvorfor det har blitt sånn.

– Jeg hadde håpet en slik scene kunne hjelpe landene med å se hverandre ved siden av det politiske og vise at de er mennesker alle sammen. Men med situasjonen som den er i dag, så skjønner jeg at Russland ble diskvalifisert, sier han.

I tiden etter innspillingen av «Adresse Torino» vil det bli en lang oppvarming til semifinalene sparkes i gang 10. mai.

– Den tiden blir bare kos og glede mens jeg lytter til sangene. Jeg må også bruke god tid til å kjøpe inn pynt og pynte til den store anledningen, sier han.

Egen bestemor-kategori

Det er ennå to måneder til den store sangkonkurransen starter, men Haberl er allerede oppdatert på alle bidragene.

– Jeg har en egen stemmeliste med kategorier, så jeg har gått gjennom alle låtene og gjort meg en klar mening. Så langt er den sore favoritten Litauen med en flott og vakker sang. Men det aller verste må være San Marino. Det er så ille at jeg ikke tror noe kan være verre, sier han og ler.

På denne listen har han laget kategorier som sceneshow, stil, kostyme og budskap.

– Jeg har også en kategori jeg ikke helt vet hva jeg skal kalle, men noe med identitet. Enten det er å klare å samle folk og lage et fellesskap, eller hvordan budskapet er, selv om jeg allerede har en kategori som er budskap. Det kan også være språk, som om de synger på morsmål for eksempel. Tema er også viktig, blant annet kvinnerettigheter er noe som kan motivere og samle folk, sier han.

Den siste kategorien hans er noe veldig spesielt. Nemlig bestemor-kategorien.

– Jeg gir folk bestemorspoeng. Min bestemor er veldig streng, så jeg gir poeng ettersom hva hun ville sagt og reagert på. Blant annet fikk San Marino bare ett poeng i denne kategorien, men det var bare fordi det ikke er mulig å gi null, sier han og ler.