I helga etterlyste møbelselger Frank Kiil at politikere hadde for lite arbeidserfaring i butikk til å uttale seg om sentrumsdøden og flukten til Jekta. Kiil utfordret politikerne til å prøve seg som selgere i hans butikk, og kort tid etter hadde to politikere tatt utfordringen. Erlend Svardal Bøe (H) og Jarle Heitmann (AP) sa til iTromsø at de syntes det hørtes ut som en god idé, men Svardal Bøe mente at det nok var best at han stod i kassen, og ikke Heitmann, siden Høyre har bedre økonomisk styring.

Budsjettsprekk på indisk mat

Tirsdag rekrutterte restauranten Indie politikere til en kveld i utelivsbransjen. Heitmann og Svardal Bøe tok utfordringen på strak arm som henholdsvis kokk og kelner. Det skulle vise seg å bli en utfordrende kveld.

- Jeg liker å lage mat, men det er vanskelig å holde seg innenfor budsjettrammene, sier Heitmann, mens han står inne på kjøkkenet og forbereder en tikka masala.

I menyen står det at tikka masala koster 169 kroner, men da kunden fikk regningen etter måltidet kosta matretten plutselig 691 kroner.

- Da vi fikk bestillingen på to tikka masala så skulle den ene kunden ha den mild og den andre ha den sterk. Da måtte vi sette ned ei gruppe som skulle utrede kryddermengden. Slike ting tar tid og koster penger, men det vil være uansvarlig å bare begynne å krydre uten å ha konsekvensutredet først, sier Heitmann.

- Frekt

Kundene som bestilte tikka masalaen av kelner Erlend Svardal Bøe trodde ikke sine egne øyne da de fikk regningen.

- Det må da være mulig å planlegge innkjøp og bruk av ingredienser, slik at ikke prisen stiger mens maten blir laget, sier Kjersti Dal, som er ute for å kose seg med kjæresten Ola Stordalen.

- Jeg er helt enig. Hvis man skal drive restaurant så må man klare å kommunisere kostnadene ut til folk, noe annet blir frekt, sier Stordalen, og legger til at han håper at ikke politikerne gjør slike feilberegninger i kommunestyret.

Gjestene ga Svardal Bøe klar beskjed om at han kunne ta med seg regningen tilbake til kjøkkenet hvor Jarle Heitmann står og kokkelerer.

- De nekter å betale, Jarle. Hva gjør vi nå?

Heitmann rører i sausen mens han tenker seg om.

- Vi ber eierne om å øke budsjettrammen for å dekke inn overskridelsene. Vi gjorde det med Tromsøbadet og vi kan gjøre det her.

Uforutsette utgifter

Etter at skiftet er over og kjøkkenet er vaska ned, tar Heitmann til seg deler av kritikken fra de to kundene.

- Jeg forstår at det virker dyrt når sluttprisen blir høyere enn den vi planla med da de bestilte matretten, men dette er helt vanlig i næringslivet, sier Heitmann, og fortsetter:

- De bestilte maten klokka 19 og regningen kom ikke før nærmere 21. Det er helt umulig å sitte med prosjektskissen for en tikka masala i 19-tiden og vite nøyaktig hva budsjettrammen bør være for å komme i mål innenfor budsjettet flere timer senere. Et såpass stort prosjekt som en tikka masala vil alltid medføre uforutsette utgifter, og det må vi bare leve med, avslutter Heitmann.