Under sideprogrammet ”Film fra Nord” kårer Nordnorsk Filmsenter ”Skårungen” en debutantpris som gis til en lovende regissør, viss arbeid er sponset av filmsenteret.

Samisk og uredd

Den gjeve prisen gikk i år til Marja Bål Nango, som debuterer med filmen Hilbes Biiga, Natteløse Netter.

Juryen besto i år av kortfilmguru Kalle Løchen og fjorårets vinner Truls Krane Meby. De sier følgende om årets vinnerbidrag.

-Årets Skårunge har klart å skape et modig og direkte portrett av vennskap og sjalusi. En film som tar opp store og komplekse tema, og viser indre følelser i tilsynelatende små øyeblikk i livet. Årets vinner får også uerfarne skuespillere til å gi energiske opptredener og liv til karakterene.

- Dette er helt utrolig

Det er en svært ydmyk, ung regissør som tar i mot prisen foran en fullsatt teaterhall tirsdag kveld. I tilegg til å kunne smykke seg med tittelen årets debutant, mottar hun 25.000 kroner fra Nordnorsk Filmsenter.

- Dette er helt utrolig, jeg er så takknemlig, sier hun i takketalen. - Ingenting av dette hadde vært mulig uten det samiske internasjonale filminstitutt, takk for at dere trodde på meg og gjorde dette mulig. Det har vært en del hindringer på veien, men takket være alle støttespillerne, både de moralsk og finansielle, har vi klart å skape en film jeg er stolt av. Dette betyr så utrolig mye for meg, jeg vet ikke hva annet jeg kan si enn tusen takk, avslutter en preget og svært lykkelig Nango.

Hilbes Biiga, Natteløse Netter, handler om en ung tenåringsjente som havner på en skjebnesvanger haiketur, etter en spesiell utfordring av en venninne. I kortfilmen forteller Marja Bål Nango om unge jenter på kanten av ungdommen, og fletter inn sin egne seksualitet.

Hun tilhører en uredd generasjon som enkelt forteller om det ingen tørr å snakke om. Filmen beskrives av Nordnorsk Filmsenter som både morsom, trist, røff og vakker, og er i sin helhet lett å sammenlikne med den svenske suksessfilmen Fucking Åmal.