– Jeg elsker mennesker. Det er så mange spennende folk. Jeg liker mennesker som har noe ved seg og ikke er helt A4, sier kunstneren Trude Lind Oftedal.

Tredelt utstilling

«En tegneutstilling om løsrivelse, ettertanker og nye muligheter» skal være på G i seks uker. Vanligvis har de kun utstillinger i første etasje og ikke andre, men med hele 44 bilder trengte Oftedal litt mer plass.

– Utstillingen er tredelt. Det er karikaturer, tegninger med budskap og poetiske tegninger, sier kunstneren som er bosatt på Andøya.

foto
Lang dag: Trude Lind Ofterdal har jobbet siden klokken 8 for å få på plass alle bildene til åpningen torsdag kveld. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Tegner turbodame fra Andøya

Inspirasjonen finner hun i mennesker. På Andøya er det mye inspirasjon å finne.

– Det er ei skikkelig turbodame på 80 år som sykler rundt hele året. Hun er veldig fargerik og sprek. Jeg har tegnet henne mange ganger, sier Oftedal.

Henger på brune puber

Originale mennesker finner Oftedal på brune puber.

– Jeg elsker brune puber, der er det mange spennende folk. Originale mennesker får ikke lov til å eksistere lenger, de er på vei bort. Folk er så like. Ser de det ikke selv, spør Oftedal.

foto
Stor utstilling: Utstillingen er i både første og andre etasje på G. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Tegning er terapi

Det er en prosess å lage hvert bilde. Først tegner Oftedal for hånd. Deretter bearbeider hun tegningene digitalt, før bildene blir printet ut og fargelagt med pastell.

– Jeg har et kjempe stort behov for å uttrykke meg selv. Tegning er terapi for meg og gjør meg lykkelig, sier kunstneren.

Brenner for faget

Oftedal har studert kunst og undervist skoleelever.

– Tegning er et håndverk og jeg brenner for faget. Jeg ønsker å utdanne meg mer. Vi blir aldri utlært og jeg er sulten på å lære mer, sier hun.

Må komme fra hjertet

Oftedal driver en frisørsalong i tillegg til å være kunstner. Målet er å kunne leve av kunsten, men hun nekter å lage kunst på bestilling.

– Alt jeg lager må komme fra hjertet, det må komme fra meg, sier hun.

Dette er første gang Oftedal stiller ut i Tromsø. Hun ønsker å ha tre større utstillinger hvert år.

– Jeg jobber mot å kunne leve av kunsten. Da nytter det ikke å sitte på den lille øya og vente. Jeg må ut og ha utstillinger. Det er veldig gøy selv om det er slitsomt, sier hun.