I Tromsø fins det 140 ulike nasjonaliteter. Gjennom «Flere farger» ønsker Nasra Ali Omar å gi barna fra de ulike kulturene muligheten til å dele sine historier, vise fram kulturen sin, og på den måten bli med på å skape sin egen historie i Tromsø.

– Jeg har vært det barnet selv, som kom med en egen historie. Det var da den historien fikk bli en del av min nye hverdag at alt løsnet, at jeg kunne være hele meg, sier Nasra.

– Jeg vet at det funker

«Flere farger» er en multikulturell scenisk forestilling med sang, musikk og dans fra barn og unge som har røtter fra mange forskjellige steder i verden, og som i dag bor i Tromsø.

– Kultur bringer folk sammen på en slik måte at alle finner sin plass. Det er mange internasjonale kulturer i Tromsø som vi ikke ser så ofte, og det er fantastisk å kunne vise fram hvilke ressurser vi har her blant våre barn og unge.

Da Nasra kom til Norge som liten, forsøkte hun å finne sin plass. Heldigvis hadde hun en ressurssterk mor som satt i gang noe som ligner på «Flere farger», forteller hun.

– Det ble vendepunktet for meg og mine søsken. Det er derfor jeg startet «Flere farger» i Tromsø, fordi jeg tror på det, jeg vet at det funker.

Kom som du er

Dette er andre året det arrangeres i Tromsø. På grunn av koronarestriksjoner måtte prosjektet begrenses til å jobbe kun med elever fra Borgtun skole. Men i år vil det endelig bli det det var ment å være: et stort kulturelt folkemøte, der alle har en rolle.

Alle mellom 13 og 25 år som har en kultur de ønsker å dele med Tromsø, kan melde seg på. 1. april starter øvingene, og man trenger ingen forkunnskaper.

– Man trenger ikke å kunne noe fra før, bare å komme som man er, med den historien man har. Vi er åpne for alt fra sang og dans til akrobatikk, eventyr eller triksing med fotball, og kan man ikke noe fra før, så kan man lære, sier Nasra.

Evig takknemlig

Med seg på laget har hun flere instruktører innenfor teater, musikk og alt fra kampsport til sjonglering.

– Vi skal skape et rom der vi kan dikte og leke om det vi har vært gjennom så langt i livet, og gjennom det skape historier og felles referanser som styrker det gode.

MERITTERTE INSTRUKTØRER: Med seg på laget, har Nasra Omar instruktørene Sigurd Heide, Ola Asdal Rokkones, Solvei Stenslie, Xenia Perino Haurand, Blythe Olson og Rebekka Brox Liabø. Foto: Ronald Johansen

Nasra forteller at hun er evig takknemlig for all drahjelp prosjektet har fått, både fra Arktisk Filharmoni som stiller opp med musikere, honorar og støttemidler, Hålogaland Teater som stiller opp med hovedscenen og personell i en hel uke, og Fargespillstiftelsen som har gitt dem midler, kurs i metodikk og pedagogikk og en database med innspilte sanger.

– Dette gjør at vi virkelig kan satse i år og åpne opp for mange deltakere. Jeg håper at dette er fortsettelsen på en start som jeg tror kan vokse seg stor, kanskje til en institusjon.