Sammenlignet med første halvår av 2014 gikk 1,2 prosent flere mennesker på kinobesøk i Norge så langt i år.

Mens resten av landet opplevde en økning, så var det færre kinobesøkende i Tromsø dette halvåret, sammenlignet med i fjor. Første halvår av 2014 var kinobesøket i Troms på over 235.000 personer. Så langt i år har det vært 229.172 personer på kino.

Tromsøfilm ga økning

Administrerende direktør for Aurora kino Fokus, Geir Martin Jensen forteller at hovedgrunnen til at man ser en nedgang i besøkstallene i år er filmen «Glassdukkene», som førte til godt besøk første halvår av 2014.

– Selv om «Glassdukkene» floppet nasjonalt, gikk den bra her i Tromsø. Det utgjør hovedårsaken til forskjellen fra i fjor, men det er en ganske marginal forskjell, sier Geir Martin Jensen.

Han tror 2015 blir et godt filmår og ser fram til å løfte besøkstallene i høst.

– Med de filmene som har startet og står på plakatene tror jeg det vil skje et løft. I sommer og ut mot høsten kommer det flere store norske filmer, spesielt barnefilmer. Det er mange år siden vi har sett så mange sterke norske filmer som i år, sier Jensen.

Noen av de norske filmene som kommer til høsten er «Karsten og Petra på safari», «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» og «Bølgen».

Bra måned

Til tross tallene som viser en nedgang så langt i år, var juni en god måned for kinoen i Tromsø.

– Vi hadde en økning i juni på 6.000 besøk i forhold til i fjor. Filmen «Jurassic World» har gitt godt besøk, og vi er midt inne i en god tid nå. Vi forventer at filmen «Minions» som starter til helgen også blir stor, sier Jensen.

De filmene som har blitt mest sett nasjonalt i år er «Fifty Shades of Grey», «Fast & Furious 7» og «Jurassic World».

– At første halvår ikke er like sterkt som andre halvår, er noe vi ser hvert år. Det handler om at norsk film er blitt så viktig for oss, og få norske storfilmer legges til våren og sommeren. Derfor er tallene som forventet, sier Jensen.