Hun forteller at det er ikke fritt for at hun har litt nerver, selv om alt ser lovende ut foran de ni dagene spekka med musikk.

– Det ser ut som om vi har publikum med oss. Billettsalget går bra på alle typer konserter, også de som kan karakteriseres som litt smale. Vi har stor bredde i tilbudet vårt og et publikum som er klart for litt av hvert. Det er artig, sier festivaldirektøren.

Godt rykte

Hun mener at det er mye å takke tidligere ledere av festivalen for.

– Festivalen har opparbeidd seg et godt rykte. Det gjør at et trofast publikum stoler på at det vi presenterer har kvalitet – også om det er noe som ikke er så kjent fra før, mener Fusdahl.

– Det er målbevisst jobbing med satsing på kvalitet over lang tid som har satt oss i en slik heldig situasjon, legger hun til.

Jubilerer

Nordlysfestivalen fyller nå 30 år, og jubileet går ikke helt upåakta hen.

– Vi har valgt ikke å se oss så mye tilbake, men heller fokusere på det som er nå og på framtida. Men åpningshelga skal publikum merke at det er jubileum, sier Fusdahl.

– I morgen holder vi åpent kulturhus med flere gratisarrangement for hele familien. Og det er ikke uten grunn at vi velger å bruke Kulturhuset til dette. Det var der ideen om festivalen ble utvikla. Og selvsagt var Kulturhuset som ble tatt i bruk i januar 1984, en sentral arena da Nordlysfestivalen var blitt en realitet, forteller Line Fusdahl.

Tettpakka åpningshelg

Kveldens åpningskonsert er det NOSO i symfoniorkesterutgave som står for med Mussorgskijs «Bilder fra en utstilling» og Ravels «Boleró» på programmet. Da har alt musikkelevene på Kongsbakken holdt en gratis lunsjkonsert på Hålogaland Teater. Senere på kvelden åpner festivalutstillinga i Kulturhuset.

Og i Verkstedet blir det gjenhør med bandet Lava som i alder kan måle seg med Nordlysfestivalen med 10 års margin. Og etterpå blir det festivalkro på Prelaten med studenter fra konservatoriet på scenen, på samme måte som både i morgen og neste fredag.

Boller og kakao

På morgendagens jubileumsfeiring blir det selvsagt servert boller og kakao, som seg hør og bør. I tillegg står Karoline Krüger og Fru Nitters Rytmeorkester sentralt i feiringa med sine to gratisforestillinger basert på Andre Bjerkes barnedikt. Imellom dem holder en kvintett fra Forsvarets musikkorps Nord-Norge en gratis lunsjkonsert.

Vanskelig å anbefale

Festivaldirektør Line Fusdahl synes det er vanskelig å trekke fram noen utvalgte godbiter fra programmet. Det er så mye hun gjerne skulle hatt med på si liste av anbefalinger.

– Ser vi på første helga, så er så definitivt åpningskonserten med NOSO verdt å trekke fram. Musorgskijs «Bilder fra en utstilling» er blant mine egne klassiske favoritter, sier festivalsjefen.

Russiske stjerner

Hun gleder seg også stort til å få høre de seks russiske operastjernene som kommer til Tromsø sammen med et orkester bestående av 42 musikere for å presentere høydepunkt fra russisk og italiensk operalitteratur på to konserter.

Barokkonserten «Beyond the River God» i Elverhøy kirke lørdag ettermiddag med blant andre de to lokale musikerne Hanne-Sofie Akselsen og Berit Norbakken Solset står også på festivaldirektørens liste.