Det var utpå dagen torsdag 17. mai i forrige uke at Ken Stiansen ble oppmerksom på at han hadde fått svigers på gjesterommet.

– Det var barna som oppdaget dem, sier han, tydelig preget av den ubehagelige situasjonen.

Sjenerende og ubehagelig

Svigers er beslektet med sølvkre. De lever vanligvis rundt 89 år, hunnene litt lenger enn hannene. De er lysskye og søker føde ekstremt tidlig på morgenen. Typisk ser man dem ofte pilende avgårde når man skrur på lyset i et rom, eller når man flytter på gjenstander. Selv om de under normale forhold ikke gjør noen skade, er det mange som synes det er sjenerende og dermed opplever situasjonen som ubehagelig.

– Barna synes det er spennende å leke med dem, men selv om fagfolk sier at det ikke er farlig så er det en krevende situasjon vi har havnet i her, sier Stiansen.

Stiansen og kona kjøpte boligen i fjor og har ingen umiddelbare planer om å flytte.

– Men nå kunne vi ikke ha flyttet selv om vi ville. En eiendomsmelger jeg har snakket med sier at vi ville gått på en skikkelig smell hvis vi skulle prøve å selge huset nå.

Velkjent problem

Ivar Moen fra skadedyrfirmaet Pest A/S har lang fartstid i bransjen og er ikke ukjent med det Stiansen har i kjelleren.

– Jeg vet godt hva vi har å gjøre med her, og har selv hatt problemet i eget hus flere ganger, ettersom kona mi er fra Oslo. Dette er et problem som har blitt gradvis større ettersom stadig flere flytter fra hjemstedet sitt og etablerer seg andre steder. Vi får veldig mange slike henvendelser etter ferier og ovale helger med inneklemte dager som 17. mai-helga, sier Moen.

Selv om svigers er velkjent for skadedyrekspertene i Tromsø, må Moen likevel dobbeltsjekke. Derfor har han tatt prøver av svigers og sendt ned til Folkehelseinstituttet.

– Hva gjøre du nå for å løse problemet?

– Først var jeg her og spraya gift rett etter helga. Det holdt dem inne på rommet et døgn, men så snart effekten av giften gikk ut så kom de ut igjen. Familien har nå også observert dem på nye steder i huset, blant annet på badet og kjøkkenet.

Det neste steget, forklarer Moen, blir å legge ut forgiftet åte.

– Hvis ikke det heller fungerer så må vi nok plassere familien på hotell og tåkelegge hele huset.