De politiske partiene i Tromsø har funnet sine ordførerkandidater fram mot lokalvalget til høsten, men Høyre har fortsatt ikke funnet sin listetopp. Jens Johan Hjort ble i høst valgt som Tromsø Høyres ordførerkandidat, 30. november varslet han at han trakk seg som ordførerkandidat. Favoritten til å ta over, Anne Berit Figenschau, varslet like før jul at hun ikke ville stille som ordførerkandidat, men prioriterer egen karriere i Skatteetaten. Erlend Svardal Bøe, Høyres gruppeleder, har også takket nei.

Markus Akselbo Johansen, leder i Tromsø Høyre, forteller at de har frist til 11. januar med å lande på en kandidat

– Vi har nå spurt alle, men ingen vil, sier Johansen.

PÅ LETING: Markus Akselbo Johansen, leder i Tromsø Høyre, har spurt absolutt alle om de vil være ordførerkandidat for Høyre, men alle sier nei.

Går for valgnederlag

Johansen sier at de har måtte gå utenfor både partikontoret og komfortsonen i jakten på ordførerkandidater. Han vil ikke nevne navn, men kilder nær partiet forteller at såpass desperate navn som blant andre Jørn Hoel, Dagny, barna til Jens Johan Hjort, faren til Erlend Svardal Bøe, Johann Forfang, Mads Gilbert, Herman Kristoffersen og Aps Jarle Heitmann er blitt forespurt.

Så langt har alle sagt nei. Mads Gilbert holdt døra åpen gjennom jula, men har nå valgt å stenge den.

– Det er alltid hyggelig å bli trygla om å gjøre noe, men jeg har ikke tid, sier Gilbert.

Også næringslivsprofil og eiendomsmogul Gunnar Wilhelmsen har blitt spurt om å stille som ordfører for Høyre. Etter å ha overveid muligheten, og vært i flere samtaler med Høyres nominasjonskomité, har Wilhelmsen likevel landet på å forbli ordførerkandidat for Arbeiderpartiet. Det faller Tromsø Høyre tungt for brystet.

– Han passet vår profil, og vi tror han ville kunne blitt en god Høyre-ordfører som kunne jobbet for næringslivet. Derfor er vi selvfølgelig skuffet over at han takket nei, sier Johansen, og føyer til:

– Men sånn er det i politikken. Det gjelder å spørre kandidatene først. Vi spurte heldigvis – eller uheldigvis – Jens Johan Hjort først i 2011, slik at han stilte til valg for oss, istedenfor Arbeiderpartiet, hvor han politisk hører hjemme.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får noen til å stille?

– Mangelen på en ordførerkandidat er selvsagt bare et problem hvis vi faktisk får så mange stemmer at Høyre får ordføreren, så hvis vi ikke finner noen så får vi gå for et solid nederlag i valget, svarer Johansen.