foto
Plutselig er man en selv en del av ernæringspyramiden. Foto: Filmweb

Det er nesten litt befriende å se en norsk tenåringsfilm bruke humor som et avvæpnende grep og lykkes med det. Fordi selv om «Keeper'n til Liverpool» tar opp erketypiske temaer fra en drøss andre norske tenåringsdramafilmer, temaer som mobbing, den første forelskelsen, føle seg annerledes, stå opp for seg selv og redsel for konsekvenser, så blir det hele skildret med en varm humor som resulterer i flere virkelig morsomme scener. Det gjør filmen til et aldri så lite friskt pust i sjangeren, og burde også appellere svært godt til målgruppen.

Overleve ungdomsskolen

Jo (Ask van der Hagen) er en typisk tretten år gammel gutt iferd med å begi seg ut på reisen mot voksenlivet. Først skal han bare overleve ungdomsskolen. Og det er ikke alltid like lett når du er skoleflink, har en mor som bekymrer seg for det aller meste her i verden, en klassebølle som tvinger deg til å gjøre leksene hans, og ikke helt har skjønt dette med jenter ennå. Så kommer Mari (Susanne Boucher) inn i bildet. Hun er ny i klassen, kjempesøt, flink med ligninger og også flink i fotball. Noe Jo ikke akkurat er, selv om han samler like fanatisk på fotballkort som de andre guttene i klassen.

Unge i sentrum

Regissør Arild Andresen tar med seg mye av sin erfaring fra den Nrk-sendte dramaserien «Gutta boys» til «Keeper'n til Liverpool». Filmen, som er basert på Lars Mæhles ungdomsroman «Keeperen til Tunisia» fra 2002, utspiller seg i det store og hele sett fra veslevoksne Jos perspektiv. Andresen lar klokelig de unge skuespillerene få stå i sentrum, og velger å la de solide, voksne skuespillerene Kåre Conradi, Andrine Sæther og Fritjov Såheim spille andrefiolin i filmen.

Dette er et grep som fungerer godt, ikke bare fordi van der Hagen og Boucher samt de andre unge griper sjansen på en flott måte, men også fordi Andresen ikke er redd for å ta seg tid til å å la filmen være stille innimellom og la sine unge spille på andre registre enn å bare lese replikker. Skuespillet, kombinert med et godt manus, tøff humor og en frisk fantasi, spesielt i mange av de morsomme dagdrømmesekvensene, gjør at «Keeper'n til Liverpool» fint klarer å operere i både drama- og komedie-sjangeren. Noe som hever den et par hakk over majoriteten av norske ungdomsfilmer smidd over samme lest.

Se trailer fra filmen:

foto
- Hmmpf, gi meg 5- på norskprøven. Det skal vi nå se på... Foto: Filmweb