foto
- En toer, du liksom?!? Jeg skal gi deg ... Foto: Filmweb

Helgens filmpremière

Godt over en halv million nordmenn har til sammen sett de to foregående kapitlene i serien som tar for seg slakteklar, sunn, norsk ungdom på tur.

Likhetstrekkene ungdommene har med sauer er om mulig enda tydeligere i dette kapitlet, og selv om jeg for øvrig er overbevist om at «Fritt Vilt III» også vil gjøre det bra besøksmessig, så er det kvalitetsmessig definitivt noen hakk ned fra forgjengerne.

Forhistorier

Vi får servert to forhistorier til hendelsene som finner sted på fjellhotellet i Jotunheimen i den første filmen. Først et lite tilbakeblikk til 1976 og hendelsene knyttet til forsvinningen av en gutt og hans foreldre.

Deretter er det rett tilbake til formelen fra første den første filmen, med seks ungdommer, på uskyldig tur i skogen i 1986. Disse tas av dage, en etter en, i møte med «misfosteret» fra Stehøe Fjellhotell. Ikke noe avvik fra sjangeren her nei.

Skuffer stort

Nå skal det sies at det er hakket mer utfordrende å lage en prequel enn en fortsettelse av en skrekkfilmserie. For det første så vet man allerede at morderen er til stede i de første filmene i serien. Ergo sier det seg selv at han kommer til å overleve.

Når man i tillegg vet at det ikke er noen som har overlevd møter med psykopaten tidligere, sier det seg selv at det ser stygt ut for de glade vandrerne som bestemmer seg for en skogstur. Som en følge knytter spenningen seg dermed mest til hvordan ofrene kommer til å vandre heden.

Oppbrukte klisjeer

Og på den fronten skuffer dessverre «Fritt Vilt III» stort. Her er det få, om noen, overraskelser underveis. Det aller meste er enten oppbrukte klisjeer, som i en skrekkfilm faktisk kan funke bare det er gjort bra nok, eller beint ut kjedelige transportetapper mot den uunngåelig sluttsekvensen. Filmen følger sjangerreglene, som den også skal gjøre, men for slavisk og uten å vekke interesse. Skuespillerne makter aldri å fremstå som noe annet enn anonyme kropper klar for slakt, noe som da også skyldes et svært slapt og intetsigende manus.

Litt skryt fortjener «Fritt Vilt III» for lydeffektene og musikken samt et ok fotoarbeid. Det er likevel ikke nok til å heve filmen opp fra det kjedsommelige.

Se trailer fra filmen:

foto
Fritt Vilt 3 Foto: x