«Samtaler om nord» er en serie samtaler som tar utgangspunkt i en film under TIFF. Ett av målene med disse samtalene er å ta diskusjonene videre fra kafébordene og kinosalene og ut i samfunnsdebatten.

Torsdag 20. januar, klokken 12.00-13.00, diskuteres filmen «Tystnaden i Sápmi», av Lise Lotte Waijstedt. Moderator er Sandra Márjá West, festivalsjef i Riddu Riddu.

En dominoeffekt av omsorg

I panelet sitter regissør Wajstedt, deltaker i filmen, psykolog Lill-Tove Veimæl og deltaker i filmen Ida Labba. Sistnevnte opplevde et overgrep i 2014 og fant ingen å prate med, før Wajstedt tok kontakt.

– Jo mer jeg har åpnet opp, jo mer har andre kvinner turt å stå fram. Det blir som en dominoeffekt av omsorg, der man søker støtte hos hverandre, sier Labba.

– Er den samiske taushetskulturen en myte, eller er den reell?

– Den finnes definitivt. Man skal ikke fortelle om det man ser, man skal ikke henge ut noen andre, man skal ikke risikere relasjoner. Jeg håper folk tør å se på filmen, og så ta det til seg. Vi må faktisk åpne opp mer, sier Labba.

Stolt

Administrativ leder for TIFF, Bodil Kjelstrup, er stolt over at «Tystnaden i Sápmi» har premiere på TIFF.

– Det er en viktig film, ikke bare for Sapmi, men for alle, sier festivaldirektør Bodil Kjelstrup, og fortsetter:

– Regissøren har gjort et fantastisk stykke arbeid på en tematikk som vi må bryte stillheten på. Filmen er ekstremt nær for dem som opplever det og forteller historien sin. Vi må tørre å snakke om seksuelle overgrep i alle deler av samfunnet. Vi skal ikke la være å snakke om det, selv om det er en kompleks tematikk, sier Kjelstrup.

Marion Anne Knutsen forteller om familiens i dokumentarfilmen «Tystnaden i Sapmi» Foto: Lise Lotte Wajstedt

Samfunnsdebatt

TIFF-programmet «Samtaler om Nord» er et samarbeid mellom TIFF, iTromsø, Internasjonalt Seminar, Tromsø kommune og Samfunnsløftet. Det er en daglig lunsjdebatt med utgangspunkt i en film publikum har sett – eller bør se. «Samtaler om nord» bygger brua mellom viktige tema på lerretet og samfunnsdebatten i Nord-Norge.