Regissør Sam Mendes tar med «Spectre» ingen sjanser med hensyn til hva en Bond-film skal inneholde. Derfor er det bare å spenne fast setebeltet etter at den klassiske åpningssekvensen med blod som renner nedover kinolerretet er unnagjort, til du kan trekke pusten 148 minutter senere.

Kan bli arbeidsledig

Mendes, som også regisserte «Skyfall», lar det ikke gå mer enn fem minutter før Daniel Craig (47) i rollen som Bond har plaffet ned tre-fire skurker og lagt et kvartal i grus på «Dødens Dag» i Mexico City. Det hele toppes med et spektakulært helikopterstunt over tusenvis av mennesker på et torg.

Dermed er stemningen satt for den nyeste Bond-eposet. Det er ikke bare ytre fiender Bond får bryne seg på i «Spectre», en viss «C» har satt seg fore å avvikle hele 00-programmet, noe som vil gjøre James Bond og hans avdeling arbeidsledig. En verdensomspennende overvåking og droner skal erstatte godt, gammeldags agenthåndverk, må vite.

Halsbrekkende

Før det telles ned for den fordums agentavdelingen i de nye hovedkvarteret i London, hvor «blårussen» har planene klare for nye tider, er Bond ute i felten for å rydde opp i gammelt grums fra år tilbake.

Det fører ham til halsbrekkende biljakt i Romas trange gater, heftige flyscener i Østerrikes alper, en rasert togvogn i kamp mot Mr. Hinx og et overvåkingssenter i ruiner i Nord-Afrika – bare for å nevne noe på Bonds vei mot det endelige agentoppgjøret i London.

«Spectre» har flere referanser til de tre foregående Bond-eposene «Skyfall», «Quantum of Solace» og «Casino Royale», hvor Daniel Craig også spiller agenten «med rett til å drepe».

«Bond 25»

Han har vel knapt kledd Bond-rollen bedre enn i denne filmen. De andre skuespillerne må finne seg i å spille statister når han entrer kinolerretet.

Craig har signalisert at dette blir hans siste film i rollen som agent 007. At han gir seg på topp som Bond, er helt greit. Jeg tror imidlertid kinopublikummet kan holde ut en ny film med ham som Bond–James Bond. Ryktene går også om at Sam Mendes skal regissere «Bond 25».