For Björk er – nesten – på hjemmebane på TIFF.

– Jeg har bodd i Tromsø i flere år og jobbet med film her og i resten av landsdelen. Dessuten har jeg jobbet med sideprogrammene på TIFF, og jeg var på min første festival i 1998, forteller hun.

Blant annet var hun med på å organisere de første filmpolitiske debattene som pågår parallelt med den vanlige filmvisningen på TIFF.

Nå er det imidlertid med den svenske filmen «Miraklet i Viskan» som hun er i Ishavsbyen, og hun er både spent og glad for å få vise filmen.

Verdenspremière

– Vi har verdens premiere her i Tromsø, den skal ikke ha premiere i Sverige før senere i vår, sier hun.

Også regissør John Olsson har sterke Tromsø-bånd.

– Han har blant annet spilt inn deler av sine to tidligere filmer her i Tromsø – og også sittet i en av juryene som deler ut priser på TIFF, forteller Björk.

Da iTromsø treffer henne på festivalhotellet i sentrum onsdag formiddag er ennå ikke Olsson ankommet Tromsø.

– Han har dog sagt at han gleder seg veldig mye til å komme hit med sin film, sier Björk.

Rolf Lassgård

I filmen – som hun beskriver som en «skrøne fra Nordkalotten» – spiller en rekke kjente svenske skuespillere – med Rolf Lassgård i hovedrollen. Han er kanskje mest kjent for filmen «Jegerne» og for sine tv-filmer om detektiven Kurt Wallander.

– Han hadde også veldig lyst til å komme til Tromsø, men han er dessverre opptatt med å spille inn noen episoder av tv-serien «Dag» i Oslo – så han kunne ikke komme, sier Björk.

Det gjør imidlertid den kvinnelige hovedrolleinnehaveren Lia Boysen.

Håper på norsk kinovisning

Filmen har som sagt premiere i Sverige først senere i vår og om Björk får ønsket sitt oppfylt vil den også vises på kino i Norge.

– Jeg skal treffe representanter for norske kinoer mens jeg er her i Tromsø, og jeg håper at de skal nappe på filmen, sier hun.

Ifølge henne er «Mirakelet ...» en film som absolutt burde treffe det norske publikummet.

– Det er en film som vi her nordpå absolutt vil kjenne oss igjen i. Det er en varm men litt trist historie med mye latter, men også litt «klump i halsen», sier hun.

Filmen vises én gang på TIFF, og både skuespiller, regissør og produsent vil være til stede på visningen på Fokus.

HOVEDROLLENE: Rolf Lassgård og Lia Boysen spiller hovedrollene i «Miraklet fra Viskan».