Tromsø kommune har de siste årene satt i gang flere byggeprosjekter som overskrider budsjettene, blant annet ble investeringsrammen for Tromsøbadet økt fra 788 millioner kroner til 978 millioner. Gjelda til kommunen er nå blitt så høy at administrasjonen må gjennomgå planlagte investeringer for de neste fire årene så ikke hele kommunen går i grøfta.

– Jeg har sett mye i løpet av min tid i Luksusfellen, men dette var spesielt, sier Hallgeir Kvadsheim.

Fester bort pengene

Administrasjonssjef i kommunen, Britt Elin Steinveg, ser tydelig preget ut på opptakene hvor Hallgeir skriver opp budsjettsprekkene på ei hvit tavle.

– Du er 54 år gammel og har 8,5 milliarder kroner i gjeld! tordner Hallgeir.

Britt Elin mener det hele begynte da hun tok opp et forbrukslån for å pusse opp badet. Siden har regningene bare hopet seg opp.

– Jeg forsøkte å holde det skjult for venner og familie, men etter hvert ble det åpenbart at jeg slet økonomisk.

Da saken ble slått opp i media, bestemte familien seg for å melde henne på Luksusfellen. Over påmeldingsskjemaet på nettsidene til TV3 står det: «Det er vanskelig å innrømme at du har mistet kontrollen over økonomien. Du er ikke alene. Stadig flere nordmenn opplever dette. Vil du være en av dem som gjør noe med det?»

Britt Elin ble lei seg da hun fikk vite om påmeldingen, men skjønte etter hvert at det var for hennes eget beste.

– Jeg har ikke kontroll. Det kommer hundrevis av inkassoregninger i uka, og jeg har festet og gjort nye store investeringer i et desperat forsøk på å glemme, innrømmer hun.

– Å fy faen

Hallgeir tok også med seg en ekstern medhjelper til Tromsø, overskridelsesekspert Kai Olsen. I et klipp som ikke skal vises på TV ettersom Olsen har valgt å trekke seg fra programmet på grunn av den ubehagelige situasjonen som oppsto, ser vi Olsen og Hallgeir i baksetet på en bil på vei til befaring av Tromsøbadet. I klippet kommer de to ut av bilen som har parkert på Templarheimen, men så snart Olsen får øye på byggeprosjektet, går han i knestående og brekker seg.

– Å fy faen…

Overskridelseseksperten blir brakt tilbake i bilen, og gitt ei flaske vann for å komme seg til hektene.

– Det er den verste overskridelsen jeg har sett, sier han, tydelig preget av det han nettopp har vært vitne til.

Hallgeir forsøkte å overtale Olsen til å forsøke én gang til, men overskridelseseksperten kunne ikke annet enn å trekke seg fra programmet.

Hjelp fra skredeksperter

Luksusfellen har også fått med seg en skredekspert fra snøskredsenteret CARE ved UiT. En tverrfaglig tilnærming til kommunens investeringsbudsjett skal sikre at det ikke blir flere overskridelser i framtida.

– Hvis vi hadde vært involvert på et tidligere tidspunkt så ville vi nok ha varsla overskridelsesfaregrad 4 allerede sommeren 2017, sier skredekspert Stine Jensen.

Hun forteller at det så tidlig som i januar i fjor var kantkornet budsjettering under skarelag i Tromsøbad-prosjektet.

– Vi ville da ha kunnet varsle at man måtte unngå investeringer i løsneområder, samt at det var fare for overskridelser på grunn av svake lag lavere nede i budsjettet, sier Jensen, og legger til at alle i Britt Elins ledergruppe nå har fått utdelt overskridelsesutstyr og hver sin overskridelsesvarsler som skal medbringes til alle budsjettmøter.

– Hva kan kommunen gjøre for å unngå å utløse overskridelser i framtida?

– Overskridelsesproblemet finnes overalt hvor det ligger mange nyinvesteringer i bratt terreng. Det er også viktig å se etter nyinvesteringer som binder seg sammen med myke flak og som fester seg dårlig til de eldre investeringene som allerede ligger inne i budsjettet, sier hun.