DOMKIRKA: Søskenparene Hemsing og Larsen har utmerka seg stort de siste årene innenfor både tradisjonell folkemusikk og klassisk musikk. Musikerne har hver for seg mottatt flere priser for sitt arbeid. Brødrene Larsen og søstrene Hemsing møttes for første gang under folkemusikkfestivalen «Hilmar» i Steinkjer i 2012.

Her på Nordlysfestivalen var Ragnhild Hemsing, som venter barn snart, erstatta av broren Andris. De øvrige musikerne i Hemsing/Larsen er Eldbjørg Hemsing og brødrene Einar Olav og Gjermund Larsen. Hemsing har sine røtter i Valdres, Larsen i Innherred.

Musikalsk møte

Konserten var ikke bare et møte mellom to eksepsjonelle søskenpar, men også et møte mellom folkemusikken og klassiske toner. Eldbjørg Hemsing er en klassisk fiolinist med internasjonal karriere, men hennes bakgrunn fra det rike folkemusikkmiljøet i Valdres gjør henne like familiær med tradisjonsmusikken.

Gjermund Larsen, som er den av kvartetten som har skrevet mest ny musikk, henter i sine komposisjoner inn ikke uvesentlige elementer fra den klassiske musikkhistorien i sine litt større verk – selv om det er folkemusikktradisjonen han legger i bunn.

Folkbarock

Vi fikk et flott eksempel på det da kvartetten spilte siste del av hans «Osa-suite», et bestillingsverk han skrev til Osafestivalen på Voss da festivalen i 2010 markerte 100-årsjubileet for den store spelemannen Sigbjørn Bernhoft Osas fødsel. Ingrediensene var mye folkemusikk, litt barokk og et dryss samtidsmusikk som krydder.

Dette er også helt i Osas ånd. Han hadde ei klassisk utdanning ved sida av folkemusikken, og gjorde mye for å gjøre hardingfela og folkemusikken kjent utenfor folkemusikkmiljøet, også ved å spille sammen med bergensbandet Saft på rockefestivalen Ragnarock i Holmenkollen, noe som var helt banebrytende i 1973.

Andre veien gikk Hemsing/Larsen da de spilte Bach og lurte inn litt folkemusikkelementer i den store barokkomponistens verk.

De fire musikerne er førsteklasses utøvere, enten instrumentet er fiolin/fele eller hardingfele og enten musikken er tradisjonsmusikk eller klassisk. Det de gjør på scenen er med stor musikalitet og gjennomført ekte. De gir musikken liv på en fortreffelig måte, og de viser med all tydelighet at de har det morsomt med det de holder på med. Hemsing/Larsen ga oss ei skinnende perle av en folkelig virtuos konsert.

foto
HEMSING: Eldbjørg Hemsing i et klassisk verk for solo fiolin. Foto: Marius Fiskum