Søndag 13. mars i Ishavskatedralen, klokka 20 på kvelden, arrangeres det en solidaritetskonsert til innsamling for Ukraina. På scenen vil blant andre Anneli Drecker, Lars Bremnes, Anne Nymo Trulsen, og Hogne Rundberg og Kjetil Solberg fra Violet Road spille. Finn Arve Sørboe skal være konferansier.

– Jeg har som fryktelig mange andre sittet og sett på mødre og barn som tar avskjed med fedre som blir igjen for å krige, sett tårer og snørr, og følt meg maktesløs. Som far og artist følte jeg at jeg måtte gjøre noe, sier Jardar Johansen.

Overveldende respons

Etter en telefonsamtale med kulturmotor og lyngsværing Kåre Bjørnar Olsen, kom ideen på bordet. En solidaritetskonsert til inntekt for flyktningene, for å sørge for at de kan få det best mulig, og en innsamlingsstafett under hashtagen #ækanhjelpe.

– Vi snakka om at alle kan gjøre noe, og at vi ikke kan sitte her i «snehoilla» og vente på at alt skal gå over. Jeg tror det er fryktelig mange som føler et behov for å hjelpe, sier Johansen.

Han tok opp røret og ringte først Anneli Drecker som sa «ja». Og så ringte han videre, til artister og teknikere og kirka – alle sa ja, uten å mukke.

– Den enrome responsen fra musikkmiljøet i Tromsø er overveldende. Det er svært rørende når jeg tenker på hvor hardt rammet vi har vært gjennom pandemien, sier Johansen.

– Lista av artister er blitt lang, tøff og stor. Så da tenkte jeg, kanskje vi burde hatt noen som sa noen smarte ord? Så da begynte jeg øverst på lista og sendte forespørsel til Kronprinsen. Vi får se hva han svarer, legger han til.

– Det river i alle hjertene

Duoen bak #ækanhjelpe har i tillegg satt i gang en giverstafett blant bedrifter og kommuner, hvor de kan være med på å donere penger. Allerede før konserten er startet er det samlet inn 30.000 kroner til flyktningene.

– Det viser at det er mange som ønsker å bidra, og bare trenger en mulighet for å gjøre det.

Konserten vil også streames for dem som ikke har fått tak i billett, eller kan møte opp. Johansen oppfordrer alle som føler de har noe å gi, til å vipse penger. Alle pengene de får inn skal gå uavkortet til flyktningene fra Ukraina.

– Det er folk som er i krig, folk man tok en kaffe med i høst, som nå må forsvare landet sitt. Det er fryktelig sterkt. Det berører oss alle å se barn i bomberom som lurer på hva som vil skje.

– Jeg har barn fra fem til 20 år, én som kunne vært sendt ut i krig og én som kunne ha sittet i et bomberom med tårer nedover kinnene. Det river i alle hjertene dette, og derfor er det viktig at vi gjør alt vi kan for å hjelpe, sier Johansen.