«Bølgeblikk og skråblikk» er tittelen som er satt på årets kulturprogram for Ersfjorddagen. Tittelen spiller både på innholdet i programmet og hvor programmet fremføres – i den tidligere sløyebua ytterst på kaia ved det gamle fiskebruket som alltid har spilt en rolle som arena for kulturprogrammet.

– Får vi det været som værmeldingene truer med, kommer vi til å bli omgitt av vann; regn som trommer på på sløyeskurets bølgeblikktak og bølger som skvulper mot stolpene under brygga hvor vi er, sier Irene Larsen som fra starten har vært ei av drivkreftene bak denne kultur- og miljødagen i Ersfjorden.

Øyeblikk

«Øyeblikk» er tittelen som er satt på fotoutstillinga med bilder fra fem lokale amatørfotografer. De som i sløyeskuret presenterer sine beste fotoøyeblikk er Ellen Kathrine Bludd, Inger Håkonsen, Magne Olsen, Sunniva Katharina Thode og Trude Lorentzen.

I forbindelse med vernissasjen på fotoutstillinga, vil Vigdis A. Nilsen også gi et tilbakeblikk på Ersfjorddagen gjennom fem år. Også vokalgruppa Vox Vanilje skal synge.

Sideblikk

På Bryggeloftet, Ersfjorddagens andre kulturarena, vil forfatteren Hallvard Birkeland og iTromsø-tegneren Odd Klaudiussen bidra med et lystig sideblikk, eller med «Noen lystige tekster med dertil lystige illustrasjoner» som de selv har kalt sitt bidrag.

Der blir det også en jubileumskonsert fra bygdas eget kor Nattmål som har tatt sitt navn fra et av fjella i fjorden. Dette fjellet er for øvrig også målet for et løp som åpner den omfattende aktiviteten under Ersfjorddagen «Rett vest».

Litterært blikk

Litteratur har alltid fått sin plass på Ersfjorddagene. I år blir det en samtale mellom de to tromsøforfatterne Kjersti Kollbotn og Ingvild Solstad-Nøis.

Kjersti Kollbotn har gitt ut tre romaner: «Eg er mamma, eg skal vere god» (2009), «Taxi» (2011), og «Isbrann» (2014). For første romanen fikk Kollbotn Blixprisen. Ingvild Solstad-Nøis har gitt ut to romaner: «Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit» (2011) og «Rolig sone» (2013).

Skråblikk

– Samtaler om aktuelle samfunnsspørsmål har alltid vært et sentralt innslag på arrangementene. Årets tema er «Mat, makt og mening – kritiske skråblikk og åpen samtale». Her vil vi blant anna ta for oss matens uransakelige veier fra produsent til konsument og matens politikk; sunnhet, mening og glede. Siden matvarekjedenes makt er en del av dette bildet, har vi fått Bård Evne Pettersen fra den frittstående Eide Handel til å sitte i panelet. Det gjør han sammen med forfatteren og ernæringsfysiologen Vibeke Thorp og Odd-Arild Finnes fra Bioforsk Holt, opplyser Irene Larsen.

Lokale kulturblikk

Det blir også en programpost med «Lokale kulturblikk» på Bryggeloftet. Der vil Britt Jensen lese «Lofotbrevet», et autentisk brev sendt fra en fisker på skreifiske i Lofoten adressert til en mottaker i Ersfjorden. Hannah-Kezia skal synge arier og det blir også et innslag med musikeren og sangeren Hanne Skåre.

I forkant av dette innslaget blir det også ei vandring utover i fjorden – fra Vågsbotn til Bremnesodden hvor temaet er lokale stadnav presentert av Aud-Kirsti Pedersen, stadnavnansvarlig i Nord-Norge i Kartverket.

Konsert og bryggefest

Kulturprogrammet avsluttes med konsert og bryggefest på kvelden. Der er Steinar Albrigtsen årets hovedtrekkplaster. Han har også med seg sin samboer og musikerkollega Monika Nordli. Ellers medvirker koret Nattmål på konserten.

Og for at dansen skal kunne gå kontinuerlig, har arrangørene engasjert DJ Popeye (Terje Skjoldvær) til å sørge for dansemusikken.

Andre aktiviteter

På dagtid blir det også ei rekke andre aktiviteter som rebusløp for barn, dyreinnhegning med killinger sau og lam, hesteridning, salgsmesse med lokalprodusert mat og husflidsprodukt og roregatta.

Klatreveggen i gymsalen på skolen er også åpen.

KONSERT: Steinar Albrigtsen tar turen nordover for å spille på kveldskonserten hvor også hans samboer og medmusiker Monika Nordli er med. Foto: Tom Inge Andersen Foto: Tom Inge Andersen