– Jeg har hatt tilsvarende varianter av det bildet i Stavanger og Kristiansand, og folk har respondert veldig godt på den der nede. Denne versjonen er jo plassert litt nærmere Russland også, sier kunstneren Vlek, som ønsker å forbli anonym.

– Psykoanalyse av Putin

Han befant seg i Tromsø fra torsdag til søndag, og mens han var her bestemte han seg for å sette sitt preg på byen.

– Jeg kom hit for et annet oppdrag, men det var vanskelig å la vær, når jeg først var i Tromsø, sier kunstneren.

I bakgata mellom voksenopplæringa i Tromsø i Strandgata, og The Edge har han malt det lille verket. Rett ved siden er det fra før malt en hel vegg med grafitti.

– Det er fint å plassere slike ting der folk som er interessert i den type kunst kommer, da lager man et kunstgalleri på gata, med forskjellige inntrykk, sier han.

Bildet er lagd med stensil og spraymaling, og viser en russisk matrjosjka-dokke med Putins ansikt, med en granat innerst.

– Det er vel en slags lekmanns psykoanalyse av Putin, sier kunstneren og fortsetter:

– Den er ikke ment fiendtlig mot russere generelt. Det er helt utrolig at så mange hyggelige folk kan ha en så gærn sjef, som skremmer folk til å ikke tørre si hva de mener. Det er helt vilt.

GRAFFITI: Verket er plassert like ved Strandgata i sentrum, i bakgata mellom det gamle postkontoret og The Edge. Foto: Preben Olsen

– Utrolig mye bra i Tromsø

Kunstneren forteller at det er mange år siden sist han var i byen, men at han har familiære bånd til Tromsø.

– Min oldefar og oldemor bodde faktisk i Sjøgata, sier han og roser street art-miljøet i byen.

– Jeg har ikke vært i Tromsø på 35 år, og det var gøy å se at det var så utrolig mye bra i Tromsø. Forskjellige verk, store og små. Gøy å se at det er kultur for det i Tromsø også, sier Vlek.

– Har det hendt at du har kommet i trøbbel når du maler på offentlig vegger?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er litt selektiv med når og hvor jeg jobber. Og jeg er en voksen mann, jeg føler ikke jeg gjør noe galt. Men det er klart, hadde jeg stilt opp midt på natta utenfor rådhuset og malt over «Alt blir bra»-verket, så hadde sikkert noen blir sure, sier han.

Selv om det er få år siden han valgte å satse for fullt på gatekunsten, har han blitt profilert i miljøet, og har malt flere verk i andre deler av landet.

– Jeg håper å komme til Tromsø flere ganger, det er mange spennende prosjekter der. Kanskje dere må invitere meg opp for å male noe annet?