Festivalsjef Martha Otte ble i dag tildelt Troms fylkeskommunes kulturpris for 2014 under en høytidelig seremoni i forbindelse med fylkestingets plenumssamling. Kulturprisen tildeles årlig en person som har gjort en særlig innsats for kulturlivet i Troms. Prisen er på 25.000 kr.

«Formålet med Troms fylkeskommunes kulturpris er å anerkjenne mottakeren og å støtte skapende, kunstnerisk og kulturell virksomhet i Troms fylke. Prisen tildeles skapende/utøvende kunstnere eller andre som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet har gjort en særlig innsats for eller i kulturlivet i Troms. Mottakeren skal fortrinnsvis være bosatt i Troms, eller ha særlig tilknytning til fylket gjennom sin kunstneriske eller kulturelle virksomhet», heter det i kriteriene for kulturprisen.

TIFFs suksess

Tromsø Internasjonale Filmfestival har under Martha Ottes ledelse posisjonert seg på en unik måte, både i landsdelen og internasjonalt. I begrunnelsen for tildelinga står det at TIFF sin suksess i stor grad kan tilskrives Ottes sikre teft, gode lederegenskaper og målretta arbeid. Festivalen har stor tillit hos publikum, og har makta å gjøre «smal kunst» til allemannseie. Festivalen er en nasjonal filmfaglig møteplass og viktig identitetsmarkør for kulturinteresserte mennesker i landsdelen.

Otte og hennes team har ved målretta, inspirert og møysommelig arbeid skapt en viktig filmfaglig og kulturell møteplass. Gjennom fokus på kvalitet og aktualitet har de befesta en solid posisjon både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. TIFF har under Martha Ottes ledelse vokst seg til å bli landets største og viktigste filmfestival med nesten 60.000 besøkende i TIFF-uka og 100.000 solgte billetter på årsbasis.

Nye arenaer

Martha Otte har i si tid som festivalsjef skapt ei rekke kulturarenaer for både fagmiljø og festivalpublikum: Verdensteatret Kino/cinematek, Stumfilmdager i Tromsø og Verdens Beste (barnefilmfestival). TIFF har etablert samarbeid med filmmiljøet i Nordvest-Russland, og er pådriver i filmkulturelt samarbeid i Barents-regionen.

Årets vinner av Troms fylkeskommunes kulturpris har lagt ned et stort arbeid for kulturlivet, for filmfeltets fagmiljø, for folk flest, for byen og regionen. Prisvinneren er en inspirerende og målretta leder som gjennom sitt gode arbeid og satsing på kvalitet har skapt en stor suksess og en møteplass i mørketida.