– Vi er stolte av å være Norges yngste forfattere av en trening- og ernæringsbok.

Forfatterne Hedda Marie Nordgård, Kristine Ørbeck Sørheim og Henriette Michelle Blomstereng driver ungdomsbedriften Fit2Go, etter støtte fra NTG og Ungt Entreprenørskap.

De tok selv initiativet til å skrive boka «Trening med mening».

Press hver dag

De tre 18-åringene er avgangselever ved NTG, og tirsdag kveld hadde de samlet venner, familie og støttespillere til lanseringsfest i klubbhuset på Alfheim stadion.

– Hva er spesielt med denne treningsboka?

– Den er skrevet av tre unge jenter som virkelig har fått kjenne på kroppspresset. Vi ønsker å hjelpe andre unge som er i samme situasjon. Vi vil få fokuset bort fra smal midje, vekt og diett – og over på en mer sunn livsstil, sier Hedda Marie Nordgård.

– I sosiale medier blir man utsatt for kroppspress hver dag, sier Kristine Ørbeck Sørheim.

– Man åpner Instagram og det første du ser er seks øvelser du må gjøre for å få «six-pack», forklarer Hedda.

Åpen om angst og spiseforstyrrelser

Alle tre idrettselevene bidrar med personlige historier.

– I boka tar vi opp angst og spiseforstyrrelser, som er ting jeg har slitt med. Vi har blottlagt oss selv i boka, men jeg tror åpenhet er nøkkelen om endringer skal skje, sier Hedda.

– Slik skaper vi en troverdighet overfor lesere som sliter med det samme, sier Kristine.

(BE)DRIFTIGE FORFATTERE: Kristine er markedsansvarlig, Henriette er økonomiansvarlig og Hedda er daglig leder i deres felles ungdomsbedrift. Foto: Helge Skog

– Hva med kroppspresset i idretten?

– Det merker man hele tida. Det finnes noen som trener fordi de vil se bra ut. Det finnes også forskjellige retningslinjer for hvor tung eller ditt eller datt man skal være for å delta i enkelte konkurranser. I fotballen sliter vi heldigvis ikke med så mye sånt, men man merker det jo blant andre elever på skolen, sier Hedda.

– I volleyball har man for eksempel den «ideelle» kroppsformen, som er høy og spinkel. Slik kan det ikke alltid være, sier Kristine.

Egne matoppskrifter

Ernæring er viktig for idrettsutøvere. I tillegg til treningsprogrammer bidrar Hedda, Henriette og Kristine også med sine egne matoppskrifter i boka.

– Vi tar mat veldig seriøst. Det er mye man må ha i bakhodet når man utsetter kroppen for mye trening. Tuller man med balansen mellom mat og trening, får det konsekvenser, sier Hedda.

De tre forfatterne har også fått hjelp fra profesjonelle kokker.

Skolen hadde satt av fem timer i uka til arbeidet med boka. I realiteten har de tre jentene brukt langt mer tid på skrivinga, som har gått utover fritid og andre fag.

– NTG har vært veldig flinke til å tilrettelegge for oss, med å bytte om på timer og skyve på vurderinger, hele veien, sier de tre forfatterne.

«Trening med mening» gis ut på Kolofon forlag. Førsteopplaget på 200 bøker er allerede i salg på nett, og skal etter planen også dukke opp i fysiske bokhandler.

– Er det noen fare for at dere etter boksuksessen dropper ut av idretten, og heller satser på forfatterstudier?

– Det blir nok best å kombinere begge deler, flirer Hedda Marie Nordgård.